TAVAS’TA “ÇAĞIMIZIN VEBASI” ELE ALINDI

Tavas’ta Tavas Belediyesi ve Gönül Köprüsü Dayanışma Derneği işbirliği ile Alzheimer ve Demanshastalıkları hakkında konferans yapıldı.

16-11-2016 17:54:31

Alzheimer’in çok tehlikeli ve amansız bir hastalık olduğunu vurgulayan Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, konuşmasına şöyle devam etti “Anlamlı çalışmalar küçük küçük çekirdekten başlar. Ama o farkındalığı ulaştırma anlamındaki gayretler, çabalar ve emekler zamanla çınar olur. Allah (C.C.)’ın bize vermiş olduğu en önemli nimet akıldır. Biliyorsunuz büyüklerimiz “Allah aklımızı başımızdan almasın” diye dua ederlerdi. Akıl olmadıktan sonra artık hiçbir şeyin ehemmiyeti yok. Dünya sizin olsun kıymeti yok. İnsanın Allah tarafından diğer varlıklardan farklı olarak verilen “Kuvve-i akliye” dir. Dolayısıyla bu aklın sağlıklı sürdürülebilmesi önemlidir. Çağımızın vebası denilebilecek, “Alzheimer hastalığı” nın tedavisi konusunda kitaplar yazılıyor, ana bilim dalları var vehocalarımız araştırıyor. Çok tehlikeli bir hastalık. Bunun farkındalığına dikkat çekmek için toplumun önde gelenleri, hocalarımız, muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve çalışanlar olarak çalışmalıyız ve vatandaşlarımızı bilinçlendirmeliyiz.

Gönül Köprüsü Dayanışma Derneği’ne, muhtarlarımıza, toplantıya katılan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışımız ile bu tür çalışmalara ve projelere desteğimizi arttırarak devam edeceğiz” dedi.

Alzheimer ve Demanshastalıkları hakkında detaylı bilgiler veren Pamukkale Üniversitesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Hilmi ÖNCEL,“Hastalık ile ilgili Türkiye’de Kayseri ve İzmit’te yapılan çalışmalarda 65 yaş üstü yüzde 11 ile yüzde 20 arasında tespit edilmiş. Yani 65 yaş üzerindeki kişilerin 5 te 1 inde bu hastalık görülmüştür. 80-85 yaş üstü kişilerin yaklaşık yarısında yani her 2 kişiden 1 tanesinde de bu hastalık tespit edilmiş” dedi.

Bu hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını dikkat çeken Pamukkale Üniversitesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Hilmi ÖNCEL,“Alzheimer hastalığının bulguları erken, orta ve geç dönem olmak üzere 3 aşamada değerlendirilmektedir. Erken dönemde teşhis konulan hastalarda hastalığın seyrinin ötelenmesini sağlayan ilaç tedavisi yapıyoruz.

Alzheimer hastalığının önlenmesinde beslenme alışkanlıklarımız çok önemlidir. Ülkemizin içerisinde bulunduğu coğrafyanın beslenme alışkanlığı olan “Akdeniz Diyeti” dediğimiz sebze, beyaz et, balık, zeytin yağı ağırlıklı beslenme alışkanlığı tercih edilmelidir. Bir diğer etken faaliyette spor ve egzersiz yapmak. Sporu 20’li yaşlardan itibaren yaşam boyu yapmak gerekir. Hastalığa yakalandıktan sonra spor yapmanın faydası olmaz” dedi.

Gönül Köprüsü Dayanışma Derneği Başkanı Nergiz Şenocak, “Vatandaşlarımızın elbise, ayakkabı, tekerlekli sandalye, hasta yatağı gibi kullanmadığı fazla eşyaları alarak Derneğimiz aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlıyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere yardımlarını bekliyoruz” dedi.

Konferansın ardından Gönül Köprüsü Dayanışma Derneği gönüllüleri “Şiirsel Tiyatro Gösterisi” yaptılar.

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi