Sulama kavgasına son

Yaz aylarında tarla ve bahçe sulamalarında sık sık yaşanan tartışmalar son buluyor. Buldanlı çiftçiler tarlalarına konacak dijital saat ile sulama tartışması yaşamayacaklar. 

21-07-2018 10:40:48

DSİ daha öce ilk olarak İzmir Bayındır’da hayata geçirdiği dijital saat uygulamasını bu kez pilot bölge seçtiği Buldan’da hayata geçiriyor. Buldan Hasanbeyler Göleti’nden su kullanan yaklaşık 2000 dekar arazi bundan böyle dijital saat uygulamasına geçecek. 

Aydın DSİ 21 Bölge İşletme Şube Müdürü İbrahim Ürgüplü, Elektromekanik Şube Müdürü Tayfun Aykurt, Makina Mühendisi Mete Arabacı, Denizli DSİ 212. Şube Müdür Yardımcısı ve işletmelerden sorumlu Yüksek İnşaat Mühendisi Murat Bilgen, Ziraat Mühendisi Fatih Çelik ve İnşaat Teknisyeni Osman Ejder’den oluşan ekip uygulama yapılacak alanı görmek için Buldan’a geldi. Buldan Belediye Başkanı ve S.S. Buldan Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Gülbay’la birlikte Hasanbeyler Göleti’ne geçen ekip ‘Hasanbeyler Göleti ve sulama tesisini tarla içi geliştirme hattı projesi’ kapsamında sahada fizibilite çalışmaları yaptılar. 

Uygulamaya sokulacak yeni sistem ile Göletlerden su kapalı sistem ile daha önce kurulmuş olan hidrantlara verilecek. DSİ, bu hidrantlardan, her tarlaya ayrı boru döşeyecek ve tarla başına dijital saat takacak. Tarlasını sulamak isteyen çiftçi, Sulama Kooperatifinden alacağı karta para yükletecek ve kartı saate okutup, ne kadarlık sulama yapmak istiyorsa o kadar su kullanacak. Su, karttaki paranın bitmesi ve ya çiftçinin istediği miktarın dolması ile otomatik kesilecek. Çiftçiler bu sistem ile gerektiğinde tarlaya gitmeden, cep telefonlarına yüklediği bir program ile istediği yerden suyu açıp kapatabilecek.

Proje 2018 yılı sulama sezonun bitmesi ile başlayacak ve 2019 yılı sulama sezonu başlamadan bitmiş olacak. Proje bittikten sonra sistemin işletmesi S.S Buldan Sulama Kooperatifine devredilecek. 

Konu ile ilgili olarak bilgi veren Buldan Belediye Başkanı ve S.S. Buldan Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Gülbay, uygulamaya konacak sistem ile su israfının ve sen çok suladın, ben az suladım tartışmalarının önüne geçilmiş olacağını belirterek, bu konuda kendilerine büyük yardımları olan eski Bakan Veysel Eroğlu’na ve DSİ yetkililerine teşekkür etti.

Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi