Sorumlu odalar değil

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın son yapılan meclis toplantısında inşaat sektöründe yaşanan sorunun sorumlusu olarak meslek odalarını göstermesine TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’ndan cevap geldi.

25-05-2019 11:06:17

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Sarıca,  Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptığı toplantı ile inşaat sektöründe yaşanan ve giderek büyüyen krizin değerlendirmesini yaptı. Sarıca, TÜİK verilerinden örnekler verdi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın son yapılan meclis toplantısında gündeme gelen inşaat sektörü  ile ilgili inşaat sektöründe yaşanan sorunun sorumlusu olarak TMMOB’un açtığı davayı göstermesine yanıt verdi. 

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı M.Serdar Alayont ile mühendis odaları başkanlarının da katıldığı toplantıda konuşan Mehmet Sarıca, ekonomik krizden en çok etkilenen sektörler arasında yer alan inşaat sektörünün bugün büyük depremi yaşadığını söyledi. Sarıca, “ 2019 yılının ilk aylarında da devam eden inşaat sektöründeki kriz giderek büyümeyi sürdürüyor. Türk lirasının değer kaybı, faiz oranlarının yükselmesi, girdi maliyetlerinin artması Türk ekonomisinin itici gücü olan inşaat sektörünü olumsuz etkilemiştir. Bugün sektörde inşaat malzemeleri satışında ve doğrudan konut satışlarında yaşanan sorunların birden fazla nedeni bulunmaktadır” dedi. 

Sıkıntıların kaynağı önceki yıllara dayanıyor

İnşaat sektörünün içinde bulunduğu sorunların yeni olmadığı, rakamların bunu aslında çok önceden net olarak ortaya koyduğunu belirten Sarıca, “2008 krizinde de rantı en yüksek yerlerden başlanarak, ihtiyaç temelli olmayan, sosyal niteliği yok sayılan konutlar üretilmiştir. Bugün ülke genelinde gelinen son noktada 3 milyon civarında fazladan konut olduğu bilinmektedir. Bugün krizle beraber artan işsizlik ve hayat pahalılığı nedeniyle, insanların ne peşin nede banka kredisiyle ev alacak parası yoktur. Büyükşehir Belediye Başkanı  Osman Zolan’ın, Büyükşehir Belediye Meclisinde yaptığı  açıklama gerçekleri yansıtmamaktadır” şeklinde konuştu.

Odalar sorumlu değil

TMMOB’a  bağlı odaların  ‘03.07.2017 ve 30.09.2017 tarihli Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelik ‘te yer alan bazı maddelere karşı açtığı dava ile ilgili Danıştay 6. Dairesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararının tebliğinin belediyelere 13. Mart.2019 tarihinde yapıldığını belirten Sarıca, “Bugün inşaat sektöründe uzun zamandır yaşanan sıkıntıların ana nedeni, mevcut iktidar tarafından yıllarca izlenen yanlış politikalardır. Sorunların yeni olmadığını, rakamların bunu aslında çok önceden net olarak ortaya koyduğu anlaşılmaktadır. Sektörde gün geçtikçe derinleşen büyük krizin faturasının, iki ay önce Belediyelere tebliğ edilen yürütmeyi durdurma kararına bağlanması gerçeklerin üzerini örtmektir” dedi.

Haber Merkezi

 

 

 

 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi