Seçim programınızda deprem olsun!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Şevket Murat Şenel, 17 Ağustos Marmara Depremi’nden hala ders alınmamasından dert yandı, 2019 yerel seçimleri öncesi siyasi partilere “Programınızda deprem ile ilgili yapabileceklerinizi de duymak istiyoruz” uyarısında bulundu. 

17-08-2018 17:12:30

Bugün 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 19’uncu yıldönümü. Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve resmi kayıtlara göre  17 bin 480 kişinin yaşamını yitirdiği, 505 kişinin sakat kaldığı ve 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 işyerinin hasar gördüğü Marmara Depremi’nin 19.yıldönümü dolayısıyla  İnşaat Mühendisleri Denizli Şube Başkanı Şevket Murat Şenel toplantı düzenledi. 

Marmara Depremini unutmamak ve unutturmamak adına her yıl toplantılar düzenleyerek güvenli ve afete dayanıklı binaların inşa edilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması konusunda uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Şenel, mühendislerin dikkate alınmamasından yakındı. 
“Ucuz bina değil güvenli bina talep edin”
Meydana gelen depremlerde yanan can ve mal kayıplarının nedenini, plansızlık, çarpık kentleşme, yetersiz mühendislik, niteliksiz müteahhitlik ve denetimsizlik olarak açıklayan Şenel, “Bugün sadece yapı denetim konusunda değil, şantiye şefliği uygulamalarında da ciddi sorunlar yaşamaya devam ediyoruz. Bugün uzmanları dikkate almadan şantiye şeflerinin görevlendirilmesi bilime ve bilgiye aykırıdır. Yine yakın bir zaman önce ruhsatlardan mühendis ve mimarların imzasının kaldırılmış olması sahteciliğe neden olacağı gibi, mesleki yetkinliği de zaafa uğratacaktır. Profesyonel mühendislik yaşamının düzenleyicisi olması gereken meslek odalarının yetkilerinin giderek azaltılması üzücüdür. Gelinen ortam ticari kaygıların, mesleki kaygıların önüne geçtiği, bilgi beceri ve liyakatin aranmadığı bir mühendislik ortamına davetiye çıkarmaktadır.  Bu konuda vatandaşların bilinçli davranmalı, müteahhitten ucuz bina değil güvenli bina talep etmelidir” dedi. 

Afet Merkezi ne oldu? 
Deprem konusunda öncelikle Denizli halkının bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Şenel, “Vatandaşların bilinçlendirilme okullardan başlamalı. Okullarda müfredatta yer almalı. Bizim Büyükşehir Belediyesi’nden bir talebimiz olmuştu. Her mahalleye Deprem Eğitim Merkezleri’nin yapılmasını istemiştik. Belediye Başkanı Osman Zolan, yaklaşık bir yıl önce Afet Eğitim Merkezi yapacaklarının müjdesini vermişti. Ama  hala Afet Eğitim Merkezi ile ilgili bir gelişme  olmadı. Ama biz bunun yapılacağına dair ümidimizi koruyoruz” dedi.

Seçim beyannamelerinde deprem olmalı!
Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçim öncesi siyasi partileri de uyaran Şenel, “Belediye başkan adaylarının seçim beyannamelerinde, deprem ile ilgili ne yapılacağını dair sözler de duymak istiyoruz. Bu bizim gerçeğimiz” diye konuştu.
Şengül  BOZ 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi