28 Temmuz 2022 Perşembe

Sanayici kaldırılmasını beklerken ikinci vergi geldi

Tekstilin başkenti Denizli’de tekstil sanayicilerini üzecek yeni bir vergi geldi. Yıl başında pamuk ipliği ve sentetik ipliğe getirilen yüzde 5-8 arasındaki gümrük vergisinin kaldırılması beklenirken, bu kez Cumhurbaşkanı kararı ile çift katlı pamuk ipliğine de yüzde 5-8 arasında gümrük vergisi getirildi. 

29-08-2019 18:34:40

Bu yıl 16 Ocak tarihindeki Resmi Gazetede yayınlanan 651 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararı ile AB ve EFTA ülkeleri, Malezya, Singapur ve Güney Kore haricindeki ülkelerden ithalatı yapılan pamuk ipliği ve sentetik ipliklere yüzde 5 ile 8 oranlarında gümrük vergisi getirilmişti. Denizli sanayisinin lokomotif sektörü tekstilin vazgeçilmez hammaddesi ipliğe getirilen vergi gösterilen tepkiler ve yapılan görüşmelere rağmen kaldırılmadı. 

Tekstil sanayicisi çözüm beklerken ikinci darbe geldi.  Bu kez 22 Ağustos  tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 1475 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile çift katlı pamuk ipliğine de yüzde 5 ile 8 oranlarında gümrük vergisi getirildi. İkinci gümrük vergisi kararı tekstil sanayicisinde şok etkisi yarattı. 

Türkiye’nin pamuk ipliği ithalatının yaklaşık yüzde 80’nini gümrük vergisi konan ülkelerden gerçekleştirdiğini belirten Denizli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Selim Kasapoğlu, ithalata getirilen  ek verginin yurt içine üretim ve satış yapan firmalara maliyet artışı olarak yansıyacağını söyledi. Kasapoğlu, “ İplikte meydana gelen bu maliyet artışının mağazadaki son ürüne kadar yansıması ve tekstil ürün fiyatlarını artıracak olması enflasyon verilerine olumsuz bir etki yapacaktır. Artan enerji ve işçilik maliyetleri ile ağır şartlarda rekabet eden tekstil firmaları ister istemez maliyetlerdeki bu artışı fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaktır. Son zamanlarda enflasyon ile mücadele kapsamında büyük fedakârlık yapan firmaların yapacakları fiyat artışları bu fedakarlıklarını sekteye uğratacaktır. Enflasyon paketinde tekstilin ağırlığı yüzde 7,21 olup bu fiyat artışları enflasyon rakamlarına yansıyacak ve yerli tüketici de mağdur olacaktır” diye konuştu.

Kasapoğlu, dahilde işleme belgesi ile ithalat yapmak zorunda kalan ihracatçı için oluşan bürokratik yük, üretim ve servis hızı beklentisinin her gün daha fazla arttığı global piyasalarda mücadele eden tekstil ihracatçısının hareket kabiliyetini kısıtlayacağını da vurguladı. Çözüm talep eden Kasapoğlu, “Yarattığı katma değerle ülke ekonomisine büyük fayda sağlayan tekstil sanayisi, ekonomi yönetiminden destek ve kolaylık beklemektedir. Yeni gelen ek verginin kaldırılması yada yerli üretimden alınan iplikleri kullanan ihracatçılara, ithal ipliğe gelen ek vergi oranı kadar destek verilmesi yerli üretimi teşvik edecek ve ihracatçılarımız tarafından iç piyasada üretilen ipliğin tercih edilmesini sağlayacaktır” dedi.

Haber Merkezi

 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi