6 Ağustos 2022 Cumartesi

Sanayi sektöründe daralma yaşanıyor

TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, son 4-5 aydır sanayi sektöründe daralma yaşandığını belirterek, sanayicinin faiz, kur ve elektrikteki artışlardan şikayetçi olduğunu vurguladı. 

19-07-2018 16:21:53

TÜİK verilerine göre bir önceki yılın mayıs ayına göre 6,4 artış kaydeden sanayi üretimi endeksinin aylık bazda değerlendirildiğinde bir önceki aya göre düşüş gösterdiğini dikkat çeken Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, aylık daralmalara yoğunlaşılması gerektiğini belirtti.  Keçeci, “Son 4-5 aydır sanayi sektöründe bir daralma yaşandığının hepimiz farkındayız. Sanayide bir durgunluk dönemi yaşanıyor. Tekstil merkezli bir kent olan Denizli’de, özellikle tekstil sektöründe bu durgunluğu biz gözlemliyoruz. Bu durgunluğun başlıca sebeplerinin de faizlerde, kurlarda ve elektrik maliyetlerinde yaşanan artışlar olduğunu düşünüyoruz. Hem son kaynak tedarik tarifesi nedeniyle OSB’lerde hem de OSB dışındaki üretim yerlerinde, elektrikte  yüzde 30’a varan maliyet artışları yaşanıyor” dedi.

“Sanayici 3 konuya odaklanıyor”

Sanayi üretiminin artması için yatırımların artması gerektiğini belirten Keçeci, son zamanlarda yatırıma karar veren şirketlerin de karar değiştirerek beklemeye geçtiğini dile getirdi. Sanayicilerin yeni yöneticilerden taleplerini de dile getiren Keçeci “Sanayicileri tekrar yatırıma yönlendirebilmek için yeni yöneticilerin, sanayiciler için orta vadeli planı hazırlarken 3 konuya odaklanması ve bu konularda mikro ve makro çözüm önerileri dile getirmesini talep ediyoruz. Bu konular: faiz artışı, kur dengesizliği ve elektrik maliyetleridir. Yüzde 25 faiz oranı ile kimse yatırım yapmaz” diye konuştu. 

Üretiminin artması için KGF kredileri yeterli değil

KGF kredilerinin piyasaya olan etkisiyle ilgili de konuşan Keçeci, şunları söyledi:  “KGF kredileri daha çok işletme kredilerine, KOBİ’lerin sıkıntılarının giderilmesine ve piyasada hareketliliğin sağlanmasına harcandı. Yine KOBİ’lerimize yönelik bu tarz destekler verilirse, piyasa için çok olumlu sonuçları olur ancak sanayi üretimini artıracak olan yatırımlar KGF kredileri gibi desteklerle yapılacak yatırımlar değil; katma değeri yüksek üretim yapılmasına yönelik büyük tutarlı yatırımlardır. Dolayısıyla bu tip yatırımlar için daha yüksek üst limitler, uzun vadeli uygun faiz oranları ve Devlet destekli sübvansiyonlar içeren kredilerin sanayiciye sunulması gerekiyor. ”
Haber Merkezi 
 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi