3 Ağustos 2022 Çarşamba

Reflü hastalarına Ramazan uyarısı

Ramazan’da uzun günlerle beraber aç kalma süresinin uzaması ve aşırı sıcaklarla beraber yeme içme alışkanlıklarının değiştiğini belirten Özel Denizli Tekden Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul, reflü hastalarının Ramazan’da tüketecekleri gıdalara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

03-06-2017 16:00:57

Reflü hastalarının özellikle uzak durması gereken gıdalardan bahseden Uz.Dr. Kemal Kul, "İftar ve sahurda tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura gıdalar, yağ ve tuz oranı yüksek olan pastırma, sucuk gibi besinler, şeker oranı ve kalorisi yüksek olan kurabiyeler, hamur tatlıları gibi yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir" dedi. Dr. Kul, Ramazan nedeniyle reflü hastalarının daha bilinçli davranması gerektiğini belirterek, reflü tanısı konulmuş hastaların, Ramazan ayı öncesi hekimleri ile görüşerek tedavilerini ona göre ayarlamalarını, sahur ve iftarda tüketecekleri gıdalara da dikkat etmelerini istedi. Tedavideki en önemli hususun, beslenme ve reflü ile uyumlu bir yaşam olduğuna dikkati çeken Dr. Kul, reflü hastalarının bazı temel prensiplere uyarak oruç tutabileceklerini belirtti.

“Mutlaka doktora başvurulmalı”

Reflü tedavisine rağmen midesinde yanma, ağrı, bulantı, kusma, ağza acı su gelmesi gibi şikayetleri olan hastaların oruç tutmasının sakıncalı olabileceğine işaret eden Dr. Kemal Kul, oruç öncesinde belirgin yakınmaları olmayan fakat oruç sırasında giderek artan şikayeti bulunan hastaların da mutlaka doktora başvurması gerektiğinin altını çizdi.

"Yağsız salata tüketilebilir"

Su tüketiminin de önemli olduğunu ifade eden Dr. Kul, "İftarı bir bardak su ve yanında 1-2 zeytin veya hurma ile açtıktan sonra küçük bir kase çorba içilip, tercihen 15 ile 20 dakika kadar yemeğe ara verilmelidir. Bu süreç içerisinde kişinin açlık hissi azalacak, yiyeceklere saldırma isteği ortadan kalkacaktır. 15 ile 20 dakika sonra normal bir akşam yemeği yenebilir. Izgara et, köfte, balık, kurubaklagil, sebze yemekleri, bol yeşillikli salata, yoğurt, ayran, cacık gibi besinleri içeren bir menü hazırlanmalıdır" önerilerinde bulundu.

 

 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi