Prof. Dr. Ahmet Ergin: ‘Okul çağı aşılamaları önemlidir’

Pamukkale Üniversitesi Halk Sağlığı ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Sosyal Pediatri Birimi, Çocuk İzlem Polikliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ergin Okul çağı aşılamaları bebeklik çağında yapılan aşılar kadar önemli olduğunu söyledi.

19-12-2019 11:30:47

Sağlık Bakanlığının aşılama şemasında yer alan okul çağı aşılamaları Denizli’de de yapıldığını ve önemine değinen Prof. Dr. Ergin, “Aşılama hizmetindeki temel amaç; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile korunulabilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir. Bugüne kadar dünya yüzünden silebildiğimiz tek hastalık olan çiçek hastalığını aşı sayesinde yok edebildiğimizi hatırlatmak isterim. İyi bir korunmanın oluşabilmesi için, bebeklik dönemi aşılamaları yanında okul çağı ve erişkin aşılarının da yapılması gerekmektedir. Okul çağı aşılama takvimi ilköğretim birinci sınıfta 2 aşı, KKK ve DaBT-İPA; 8. sınıfta ise bir aşı Td’yi içermektedir.   Aşılar çok güvenilir maddelerdir. Üretim ve dağıtım aşamalarında çok sıkı kontrollerden geçmektedirler.

Okul çağı çocukluk aşılamasında kullanılan aşıların yapılmaması gereken durumlar oldukça nadirdir. KKK aşısı yapılmaması gereken durum aşının daha önceki dozlarına karşı ağır alerjik reaksiyonlar  (yumurta allerjileri engel değildir!) kanser, kanser tedavisi ve kortizon içeren ilaç kullanımı vb. bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlardır. DaBT-İPA ve Td aşılarının yapılmaması gereken durum ise aşının daha önceki dozlarına karşı ağır alerjik reaksiyondur. Kesin yapılmaması gereken durumlarda ilgili aşı uygulanmaz” dedi. 

Kesin yapılmaması gereken durumlarda ve önlem alınarak aşı yapılacak durumlarda aşı takviminin ne şekilde tamamlanacağına takip eden hekim tarafından karar verileceğini bildiren Prof. Dr. Ergin ailelerin aşı konusunu önemsemelerini belirtti. Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi