1 Ağustos 2022 Pazartesi

Pamukkale rekora koşuyor

Türkiye'de en çok ziyaret edilen ören yeri olan UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Pamukkale'de bu yıl ziyaretçi sayısında rekor kırılması hedefleniyor. 2014 yılındaki 1 milyon 875 bin ziyaretçi sayısının bu yıl geçilerek rekor kırılması bekleniyor.

02-07-2018 17:28:59

UNESCO'nun hem kültürel hem doğal miras listesindeki "beyaz cennet" Pamukkale, her mevsim yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor.Termal sularıyla 2 bin 500 yıldır insanlara şifa dağıtan Pamukkale'de tarihi zenginliğin yanı sıra termal suların oluşturduğu beyaz travertenler, dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerin eşsiz güzellikte tatil yaşamalarına imkan sağlıyor.

Uzak Doğulu turistlerin kültürel gezileri tercih etmelerinden dolayı son zamanlarda Çinli misafirlerin yoğunluk kazandığı Pamukkale'nin ziyaretçileri, tarihi sütunların bulunduğu antik havuzda yüzerken, beyaz travertenlerde "bulut üzerinde yürüyormuşçasına" hoş vakit geçiriyor.Geçmişi 2 bin 800 yıl öncesine kadar giden, geç Helenistik ve erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntılar içeren Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'ndeki antik tiyatro ile antik dünyada "ölüler ülkesine geçiş kapısı" olarak kabul edilen Cehennem Kapısı, Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Philippus'un mezarı ve diğer tarihi yapılar, bölgeye dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi çekiyor.

Şifalı suları ve tarihi zenginliği ile yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Pamukkale'de 2014 yılındaki 1 milyon 875 bin ziyaretçi sayısının geçilerek bu yıl rekor kırılması bekleniyor. Geçen yıl 1 milyon 524 bin kişinin ziyaret ettiği Pamukkale'yi bu yılın ilk 5 ayında 557 bin kişi ziyaret ederken bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre de yüzde 43'lük bir artış olarak kayıtlara geçti. Geçen yılın ilk 5 ayında ören yerine 388 bin turist giriş yapmıştı.

"Tüm yılların rekorunu kırmayı bekliyoruz"

Denizli Turistik Otel ve İşletmecileri Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, yılın her mevsimi yoğunluk yaşanan Pamukkale'de ramazan ayı ve seçimlerin bitmesi ile yerli ziyaretçi sayısında da artış görüldüğünü belirterek , "2018 yılı, Türk turizmcileri için çok verimli geçiyor. Tüm yılların rekorlarını da kırmayı bekliyoruz. Yılın ilk 5 ayında yüzde 43'lük bir büyümeyi yakaladık. Bundan sonraki dönemde özellikle bu yoğun ziyaretçilerin olduğu dönemlerde bunun biraz daha artarak devam etmesini bekliyoruz. Pamukkale'ye gelen ziyaretçi sayısı, kesinlikle ülke ortalamasının üzerinde olacaktır. Şu anda baktığımız zaman ülke ortalamasının üstünde bir ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Yıl sonu itibarıyla da yaklaşık 2,5 milyon civarında yerli ve yabancı ziyaretçiyi Pamukkale bölgemizde ağırlamış olacağız. Bu tabii bizim için yeterli rakamlar değil. Yani ilk hedefimiz 3 milyon rakamına 2020'ye gelmeden önce ulaşmak ve 2023 hedefimizde de yaklaşık 5 milyon civarında ziyaretçiyi bölgemizde ağırlamak" dedi.

"500-600 bin Çinliyi ağırlayacağız"

Pamukkale'nin en fazla ziyaretçi alan ören yerlerinden olduğunu dile getiren Şen, bölgede en fazla Uzakdoğulu turistlerin, ardından ise Rusların bulunduğunu, Avrupalı ve Güney Amerikalıların da daha sonra geldiğini aktardı.

Çinli ziyaretçi sayısında büyük artış olduğuna işaret eden DENTUROD Başkanı Şen,  "Çin'den her yıl ciddi anlamda artan bir ziyaretçi sayısı ile karşılaşıyoruz. Özellikle Çin'le Türkiye arasında uçak seferlerinin artması, misafir sayısının da çoğalmasına neden olacak. Bu yıl herhalde 500-600 bin civarında bir Çinli misafiri ülkemizde ağırlayacağız. Bu gelen misafirlerin yaklaşık yüzde 90'ı da Pamukkale bölgesini ziyaret ediyorlar. Biliyorsunuz 2018 Çin'de Türkiye yılı ilan edildi. Orada daha nitelikli daha yoğun bir tanıtım kampanyasının yapılması, özelde 2019'da da Türkiye'ye ciddi anlamda Çinli misafirin gelmesine neden olacaktır" diye konuştu.

 AA

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi