28 Temmuz 2022 Perşembe

Önce zarar verme

Pamukkale Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Atakan Yılmaz Dünya İlk Yardım Günü ile ilgili yaptığı açıklamada, İlk yardım bilmeyenlerin “önce zarar verme” ilkesine dayanarak hasta veya yaralıya dokunmayarak 112’yi aramasının daha doğru olacağını belirtti. 

15-09-2018 10:52:54

Her yıl eylül ayının ikinci haftasının cumartesi günü tüm dünyada kutlanan İlk Yardım Günü,  bu yıl  “İlk Yardım ve Yol Güvenliği’ temasıyla kutlanıyor.    Dünya İlkyardım Günü dolayısıyla Pamukkale Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Atakan Yılmaz ile Dr. Murat Seyit, birer açıklama yaptı. 

Yılmaz,  2017 yılı rakamlarına göre Türkiye’de 410 bin 612 trafik kazası meydana geldiğini,  bu kazalarda 7 bin 427 kişi hayatını kaybettiğini, 300 bin 383 kişinin ise yaralandığını hatırlatarak, “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün rakamlarına bakıldığında yol güvenliği ve ilk yardımın önemi bir kez daha anlaşılıyor. Trafik kazaları sonrası ilk yardım uygulamalarının doğru bir şekilde yapılması sayesinde yaşamların kurtarıldığı, sakatlıkların azaltıldığı biliniyor. İlk Yardım Temel Uygulamaları olarak olay yerinde çevre güvenliğinin sağlanması, yaralının sağlık ve bilinç durumunun belirlenmesi ve 112’ye haber verilmesi önceliklidir. Ve ilk yardımcının hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yaralıya müdahale etmesi doğru yaklaşımdır. İlk yardım bilmeyenlerin önce zarar verme ilkesine dayanarak hasta veya yaralıya dokunmayarak 112 sistemini araması uygundur” dedi. 

Dr. Murat Seyit ise “İlk yardımın tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta veya yaralıya tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle, sağlık ekibi gelinceye kadar, ilaçsız uygulamaları yapan, konuyla ilgili eğitim sonunda ilk yardımcı sertifikası almış kişiye de İlk Yardımcı denir. Donanımlı ve hızlı cevap verebildiği bölgelerde bile bir ambulansın olay yerine şehir merkezlerinde varış hızı ortalama 10 dakika, kırsalda ise ortalama 20 dakika civarındadır. Bu yüzden ilk yardım uygulamalarını bilmek ve uygulamak hayati önem taşımaktadır” diye konuştu. 

Haber Merkezi 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi