Nohut için bilim seferber oldu

Leblebinin hammaddesi olan nohutta görülen hastalık nedeniyle sektörün ithalata yönelmesi, iki yıl önce Denizli Ticaret Borsası’nı harekete geçirdi.  İri taneli, kolay soyulabilen ve hastalıklara dayanıklı tohum üretilmesi amacıyla bilimsel proje başlatıldı.

19-01-2018 17:32:54

Ayhan AKAR

Türkiye’nin leblebi üretiminin yüzde 80’inin, ihracatının yüzde 50’sini karşılayan Denizli’de,  leblebi sektörünün ihtiyacı olan nohut çeşidine ulaşmakta sıkıntılar yaşaması ve sektörde ithalatın artması üzerine geçtiğimiz yıl nükleer teknik ve ışınlama yöntemleriyle başlatılan Nohut Islahı Projesi  sonuç vermeye başladı.

ATOM ENERJİSİ KURUMU DEVREDE

Denizli Ticaret Borsası’nın girişimleri, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAEK-SANEM), Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü ve Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile hayata geçirilen Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi’nde olumlu sonuçlar alınmaya başlandığı açıklandı.

BİLİM İNSANLARI BİR ARAYA GELDİ

Konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı Ticaret Borsası Meclis Başkanı İbrahim Yayan, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, TAEK-SANEM yetkilisi Zafer Sağel, Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır ve Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla yapıldı.

HASAT SONRASI SONUÇLAR…

2016 yılında başlayan, 8 yıl sürecek  160 bin lira bütçeli  projenin değerlendirildiği toplantıda, ilk yıl yapılan çalışmalar ele alındı. Proje doğrultusunda Tavas, Yeşilova, Uşak’ta nükleer teknik ile ışınlanarak belirlenen alanlarda ekimi yapılan Sarı98 tohumlarının gelişim sonuçları da toplantıda değerlendirildi. Gelişim esnasında karşılaşılan hastalıkların inceleme aşamasında olduğu belirtilirken, hasat sonrası elde edilen nohut tohumlarının tekrar ışınlandığı açıklandı. Bu yıl ve önümüzdeki yıl  ışınlama, ekim, kontrol ve hasat sürecinin devam edeceği bildirildi, ”Leblebilik nohut tohumlarının kalitesi her yıl artırılacak” bilgisi verildi.

PROJE İTHALATI BİTİRECEK

Projeyi değerlendiren Denizli Ticaret Borası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, “Leblebi sektörü son yıllarda leblebinin hammaddesi olan nohudun tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşıyordu. İlimiz ve çevre illerde üretilen nohut miktarı, hastalık ve başka nedenlerle azalmıştı. Sektör zorunlu olarak yurt dışından nohut ithaline başladı. Nohut ithalatını azaltmak, sektörün ihtiyacı olan iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli ve antraknoz hastalığına dayanıklı leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesi için elimizi taşın altına koyduk ve konuyla ilgili kurumları bir araya getirdik. Sorunun çözümü için başlattığımız proje 7-8 yılı bulabilecek bir çalışma. Sürecin sonunda leblebi sektörünün aradığı kaliteli, leblebiye uygun nohut tohumlarının geliştirileceğini umut ediyorum. Proje ithalatı bitirecek” dedi.

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi