28 Temmuz 2022 Perşembe

Kulak çınlamasını önemseyin

Çivril Şehit Hilmi Öz Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Fatih Sarı, kulak çınlamasının (tinnitus),  nedenine göre tedavisinin değiştiğine dikkati çekti.  

28-09-2018 11:16:34

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Fatih Sarı, kulak çınlaması tedavisinin nedenine göre değiştiğini, bu tür rahatsızlıklarda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerektiğini söyledi. Gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılamasına kulak çınlaması (tinnitus) adı verildiğini belirten Sarı, “Bu ses değişik tonlarda ve özelliklerde olabilir. Hastalar kimi zaman bir çınlama, kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarifte bulunurlar. Bunların hepsine birden tinnitus adı verilir ve neredeyse her üç kişiden biri tinnitustan muzdariptir” dedi.

Zaman zaman ortaya çıkıp çok kısa süren çınlamaların herkeste olabileceğini kaydeden Op. Dr. Fatih Sarı, “Ancak sessiz ortamlarda daha da belirgin olmak üzere sürekli işitilen tinnitus hastanın yaşamını çok güçleştirebilir ve altta yatan herhangi bir neden var mı mutlaka araştırılmalıdır. Bazı nedenler kötü değildir. Bunun yanında kulak enfeksiyonları, kulakta kireçlenme gibi daha önemli nedenler de olabilir. Tinnitus baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri  veya denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümörden dolayı da olabilir. Bu problemlerde işitme kaybı da vardır. Alerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, guatr, vitamin eksikliği, kansızlık, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler ve birçok diğer nedenler, bazı romatizma ilaçlan, bazı antibiyotikler, sakinleştirici ilaçlar ve aspirin tinnitusa neden olabilir. Günümüz dünyasında yüksek ses, tinnitusun muhtemelen en sık rastlanan nedenidir ve işitme kaybına da yol açar” şeklinde konuştu. 

Tinnitus tedavisi için kullanılan bir çok ilaç ve farklı tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Sarı, “ Fakat her durum için tedavi çok farklıdır. Bu nedenle kulak çınlamanız için herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından dikkatli bir muayeneden geçmek ve kulak çınlamasının gerçek nedenini bulmak çok önemlidir” dedi. 

Haber Merkezi

 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi