6 Ağustos 2022 Cumartesi

KESK Başkanı Bendevi Palandöken:

Ülkemizdeki 2 milyon esnafın sesi olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bazı milletekilleri tarafından Meclis’e  sunulan kanun teklifinde yer alan“kara paket” ve “kapalı dolap” uygulamalarının çok zor günler geçiren esnafı bitireceğini söyledi.

05-11-2018 15:13:17

Türkiye Büyük Millet Meclis’ine gönderilen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili açıklamalarda bulunan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, hali hazırda ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuşan esnafı daha da zorlayacak yeni bir düzenlemenin görüşülmek üzere bazı milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sevk edildiğini belirtti. 

Palandöken, “Kaçak sigara ticaretinin esnafımıza yıllardır verdiği zarar ortadadır. Yıllardır kaçak sigara ile devlet-esnaf elele mücadele ediyoruz. Bundan birkaç yıl önce  yüzde 20’lere kadar dayanmış kaçak sigara ticareti; devletimizin kapsamlı ve kararlı mücadelesi neticesinde, son araştırmalara göre   yüzde 8 seviyesine kadar gerilemiştir. Ne yazık ki, bazı milletvekillerinin imzasıyla Meclisimize sevk edilen kara paket ve kapalı dolap gibi uygulama teklifleri, kaçak sigarayı yeniden hortlatacaktır. Olan yine esnafımıza ve yaşanacak vergi kayıpları nedeniyle devletimize, milletimize olacaktır. Devlet zarara uğrarken, kaçakçılıktan beslenen terör örgütlerinin ekmeğine de yağ sürülecektir. Kara paket, kaçakçıların arayıp da bulamadığı fırsattır. Devletimiz terörle çok önemli bir mücadele yürütürken, terörün parasal açıdan besleyecek böylesi bir uygulamadan vazgeçmeliyiz” dedi.

“Ekonomik zorluklarla boğuşan esnafa bir de dolap masrafı çıktı”

‘Kara paket’ uygulaması ile birlikte kanun teklifinde yer alan tütün ürünlerinin satış noktalarındaki görünürlüğünün yasaklanması hakkında da açıklamalarda bulunan TESK Genel Başkanı Palandöken,  söz konusu uygulamanın esnafa ek maliyet getireceğini vurguladı. Palandöken sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Esnafımızın gelirinin yaklaşık yüzde 60’ı yasal sigara satışından gelmektedir. Bu ciddi bir orandır. Kaçaktaki artışın esnafımızı etkileyeceği muhakkaktır. Hele de böyle sıkıntılı dönemde geliri düşen esnaf zincir mağazalar ile rekabet edemez hale gelecek ve  dükkanına kilit vurma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Bir de sigaraların kapalı dolaplarda satılması konusu. Böylesine bir uygulama esnafımıza bir darbe daha demektir. Bu düzenleme nedeniyle, esnafın öncelikle dükkanına kapalı bir dolap alması gerekecektir. Bugün küçük bir dolabın fiyatı 2 bin liradan başlıyor, büyük dolap ise 4 bin 500  lira. Esnaf, bu masrafların altından esnaf kalkamaz.”

Kanun teklifi hazırlayan vekillere seslenen Palandöken, “Bu ekonomik sıkıntıların yaşandığı ortamda, esnafımızı zora sokacak, vergi kaybını artıracak uygulamaların kanun teklifinden çıkarılmasını arzu ediyoruz”  sözleriyle yüz binlerce esnafın talebini dile getirdi.

Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi