Keçeci, yaşanan durumun neler getireceği ile ilgiyi bilgiler paylaştı

Fitch’in de Türkiye’nin kredi notunu indirmesinin ardından, Türkiye “yatırım yapılabilir ülkeler” kategorisine veda etti. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, yaşanan durumun neler getireceği ile ilgiyi bilgiler paylaştı.

30-01-2017 14:39:12

“Moody’s ve ardından Fitch tarafından yapılan negatif değerlendirmelerin, Türk ekonomisi için zor bir süreç getirdiğini belirten Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, şunları söyledi, “Tüm Dünyadaki yatırımcıların dikkate aldığı 3 uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu var ve uluslararası yatırımların yönünü belirleyen yatırımcıların, bir ülkeye yatırım yapabilmesi için bu 3 değerlendirme kuruluşundan en az ikisinin o ülkeye ‘yatırım yapılabilir’ notu vermesi gerekiyor. Türkiye uzun bir aradan sonra 2013’te ilk defa Moody’s ve Fitch tarafından ‘yatırım yapılabilir ülke’ kategorisinde notlandı ve bu bizim uluslararası repütasyonumuza oldukça faydalı oldu. Bunun sonucu olarak ülkeye döviz girişi arttı, döviz kredilerinin vadeleri uzadı ve maliyetleri azaldı. Şimdi notumuzun indirilmesinden sonra bu etkiler tam tersine dönecek. Sanayicileri ilgilendiren en önemli nokta da bu değerlendirmelerden sonra kurun çok farklı yerlere gelmemesidir. Son zamanlarda farklı nedenlerle kurda yaşanan değişimler sonucu TL çok değer kaybetti. Bu hususta Merkez Bankası’na önemli görevlerin düştüğünü ve sanayicinin Merkez Bankası’ndan beklentisinin zamanında alınacak uygun tedbirler olduğunu belirtmek isterim.” 

“Önlem alınmalı”

Siyasi iradenin şapkasını önüne alıp dersine çalışması gerektiğini belirten Keçeci, “Dünyadaki yatırımcılar bu kuruluşların kararlarına göre yatırımlarını şekillendiriyor. Bu nedenle kararların siyasi olup olmadığı tartışmasını aşıp bir an önce çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle sanayi kentlerindeki altyapı problemlerini çözmemiz ve sanayicilerin önünü açmamız gerekiyor. Öncelikle kendimize yatırım yapmalıyız, sanayicimizi güçlendirmeliyiz ki bunlar ekonomimize yansısın. Bu nedenle bir an önce ekonomiyi ve yatırımları gündemin ilk maddesine taşımamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi