Kazanlar Taşkın Dede için kaynadı

Acıpayam’ın  Alaattin Mahallesi’nde yaklaşık 700 yıldan bu yana gerçekleştirilen  Taşkın Dede Yağmur Duası, binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Taşkın Dede Türbesi’nin yanında 28 kazanda pişirilen yahni, keşkek ve aşure davetlilere ikram edildi. 

01-05-2019 11:17:49

Alaattin Mahallesi’nde yaklaşık 700 yıldır Taşkın Dede Yağmur Duası yapılıyor. Mahallede bulunan Taşkın Dede Türbesi’nin yakınında yapılan etkinlikte kazanlar yakılarak imece usulü pişirilen yemekler yöre halkı ve katılanlarla birlikte yeniliyor, yağmur duası yapılıyor. Bu yıl da Taşkın Dede Yağmur Duası binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Yağmur duası için 30 küçükbaş, 1 büyükbaş hayvan kesildi. 28 kazanda yahni, keşkek ve aşure pişirildi. Hazırlanan yemekler etkinliğe katılan 5 bin kişiye ikram edildi. Kılınan öğle namazının ardından yapılan yağmur duasıyla etkinlik son buldu. 

İmece usulüyle her yıl Taşkın Dede etkinliğinin düzenlendiğini belirten Alaattin Mahallesi Muhtarı Sezayi Gezer, “Her yıl türbesinde hayır yaptığımız Taşkın Dede ismiyle bilinen Alaattin Han, Oğuz Beyi beyliğinin kurucusudur. Oğuz Bey’in de oğludur. Alaattin Mahallemizin de kurucusudur. Mahallemiz ismini Alaattin Han’dan almıştır. Lakabının ‘Taşkın’ olmasının sebebi ise o dönemde yapılan savaşlarda ordunun en önünde yer alarak gösterdiği kahramanlıklardan kaynaklanmaktadır. Mahallemizin ismini aldığı ve kurucu olan Alaattin Han’ın her sene nisan ayı sonu veya mayıs ayı başında etkinliğimizi yaparız” dedi. 

Türbenin etrafında duanın yapılacağı gün gönüllü olarak herkesin görev alarak yemeklerin hazırlandığını söyleyen Gezer,  “Yaklaşık 700 yıldan bu yana yapılan bu etkinliğimiz sayesinde birlik ve beraberliğimiz artıyor. Topraklarımız bereketleniyor. Bu etkinliğimiz bize dedelerimizden miras kaldı. Bizde çocuklarımıza bırakacağız” diye konuştu.

Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi