Kazalar can almaya, yuvaları yıkmaya, aileleri ağlatmaya devam ediyor

Trafik canavarı can almaya devam ediyor. Hız, dikkatsizlik ve kurallara uymama gibi birçok nedenle yılın 3 aylık döneminde yine trafikte bir facia ile eş değer veriler ortaya çıktı. Denizli’de gerçekleşen trafik kazalarında 20 kişi hayatını kaybetti, 815 kişi ise yaralandı. 494 ölümlü-yaralamalı kazanın yaşandığı ilimizde 785 de maddi hasarlı kaza yaşandı. Toplamda ise kaza sayısı 1279 oldu. 376 bin aracın bulunduğu Denizli’de günde onlarca kaza meydana geliyor. Kazaların nedenleriyle ilgili bir açıklama yapan Özel Denizli Sürücü Kursları Dernek Başkanı Raşit Tekin Yılmaz, “Kazaların muhtemel nedenleri, başta eğitime yeterince önem verilmeyişi, karşı karşıya olunan riskin yeterince farkında olunamayışı, yorgunluk, hayal kurma, dikkatsizlik, ihmalkarlık, vurdumduymazlık, konsantrasyon bozukluğu ve kurallara gereken önemin verilmeyişi şeklinde özetlenebilir” dedi.

04-04-2017 11:09:44

Trafik canavarı yaşamdan hayat koparmaya, binlerce insanı sakat bırakmaya, aileleri keder içine itmeye devam ediyor. Trafik kazaları verileri savaş alanlarını aratmıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın yayımladığı istatistiklere göre 2017 yılının 3 aylık verilerine göre Denizli’de gerçekleşen trafik kazalarında 20 kişi hayatını kaybetti, 815 kişi ise yaralandı. 494 ölümlü-yaralamalı kazanın yaşandığı ilimizde 785 de maddi hasarlı kaza yaşandı. Toplamda ise kaza sayısı 1279 oldu. 376 bin aracın bulunduğu Denizli’de günde onlarca kaza meydana geliyor.  Veriler ise insanı ürkütürken, kazalarda hurdaya dönen araçlarla milyonlarca lira buhar olup uçuyor. Bu veriler Kazalar, ölüm ve yaralanma istatistikleri trafik bilincinin yeterince oluşmadığının göstergesi oldu. Hız başta olmak üzere trafik kuralarının hiçe sayılması kazaların yaşanmasına neden oldu. 

KAZA NEDENLERİ

Verilere göre kazaların meydana geliş nedenleri ise sırasıyla şöyle, “Araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak, Kavşak, geçiş önceliğine uymamak, Doğrultu değiştirme (dönüş) kurallarına uymamak, Arkadan çarpmak, Manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak, Kurallara uygun olarak park etmiş araçlara çarpmak, Taşıt giremez trafik işareti bulunan yerlere girmek, Alkollü olarak araç kullanmak, Kırmızı ışık veya görevlinin dur işaretine uymamak ve Şerit ihlali yapmak.”

“Sorun büyük”

Trafik kazaları, ölüm ve yaralama verilerindeki yükseklik ülkede sosyal problem haline geldiğini belirten Özel Denizli Sürücü Kursları Dernek Başkanı Raşit Tekin Yılmaz, “Trafik kazalarındaki sürücü kusurlarının payı % 90 ‘ın üzerindedir. Bu nedenle, güvenli ve verimli bir trafik düzeninin sağlanması için çözümlenmesi gereken esas problem, çeşitli ve çok sayıdaki taşıt kullananların eğitimidir. Trafik kazalarını ve kaza sonrası kayıpları azaltmak amacıyla taşıtlarda çeşitli güvenlik sistemleri uygulanmaktadır. Aktif güvenlik, sürüş güvenliği, şartlara bağlı güvenlik, duyulara bağlı güvenlik, kullanım güvenliği konularını kapsamaktadır. Pasif güvenlik ise, taşıt gövdesinin deformasyon davranışı, dış biçimi, yüzey düzgünlüğü, kabin dayanımı, koruyucu sistem, iç darbe alanları, direksiyon sistemi, araçtakileri kurtarma, yangından korunma konularını kapsamaktadır. Teknik gelişmelere paralel olarak taşıt tasarımcıları, kazaların önlenmesi ve kaza sonrası kayıpların azaltılması konularında, yoğun çaba harcamaktadırlar. Sürücü psikolojisi üzerinde yapılan ilk araştırmalar, sürekli kaza yapanların problemin sadece küçük bir bölümünü oluşturduğunu, kazalara karışanların büyük çoğunluğunun sadece bir kaza yapanlardan oluştuğunu göstermektedir. Bu sonucu doğuran en önemli sebepler, normal sürücünün yanlış karar verme veya yanılmaları ile sürücünün yeteneklerini aşırı yükleyen diğer faktörlerdir. Bilindiği gibi kazalar, beklenmeyen, planlanmamış olaylardır. Kazaların muhtemel nedenleri, başta eğitim noksanlığı olmak üzere, karşı karşıya olunan riskin yeterince farkında olunamayışı, yorgunluk, hayal kurma, dikkatsizlik, ihmalkârlık, vurdumduymazlık, konsantrasyon bozukluğu ve kurallara gereken önemin verilmeyişi şeklinde özetlenebilir. Bu nedenle, güvenli ve verimli bir trafik düzeninin sağlanması için çözümlenmesi gereken esas problem, çeşitli ve çok sayıdaki taşıt kullananların eğitimidir” dedi.




YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi