3 Ağustos 2022 Çarşamba

“Kaynamasın bütünleşsin” yaz okulu başladı

Denizli Otizm Derneği’nin “Kaynamasın Bütünleşsin” temalı yaz okulunda otizmli çocuklar akranlarıyla birlikte eğitim alıyorlar. “Otizmin tatili yok” düşüncesinden yola çıkan Denizli Otizm Derneği (DOD), çocukların eğlenerek öğrenmesini hedefliyor.

18-07-2017 17:49:50

Denizli Otizm Derneği (DOD), düzenlediği tersine kaynaştırma yaz okulu başladı. Farklı gelişim gösteren bireylerin devam ettiği ortamlara normal gelişim gösteren akranlarının dahil edilmesi olarak tanımlanan ‘Tersine Kaynaştırma’ programı kapsamında düzenleniyor. Geçen yıl okul öncesinde Türkiye’nin ilk tersine kaynaştırma otizm yaz okulunu düzenleyen DOD’un ‘Kaynamasın Bütünleşsin’ temalı yaz okulu programı 3 Temmuz’da başladı.

DOD Eğitim Koordinatörü Burcu Bilik ve Pamukkale Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Şehmuz Aslan danışmanlığında düzenlenen yaz okulunda otizmli çocuklar normal gelişim gösteren akranlarıyla bir arada, ayrımcılığa uğramadan, ücretsiz eğitim almanın mutluluğunu yaşıyorlar. Otizmli çocuklar akranlarından öğrenirken, normal gelişim gösteren çocuklar da farklılıklarla bir arada yaşamayı öğreniyorlar.

KÖYLERDEN DE ÖĞRENCİLER VAR

Otizm dostu Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından DOD’a tahsis edilen yerde ücretsiz olarak yapılan yaz okulu, gönüllülük temelinde yapılıyor. Disiplinler arası işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmalarda iki özel eğitim uzmanı, iki çocuk gelişim uzmanı, bir beden eğitimi öğretmeni, bir fizyoterapist, bir dil konuşma terapisti ve 11 gölge abla yer alıyor. Farklı gelişim gösteren her öğrencinin bir gölge öğretmeni var. Gölge ablaların hepsi İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Özel Eğitim veya Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi ya da mezunlarından oluşuyor. 28 Temmuz’a kadar, hafta içi her gün, saat 13:00-17:30 saatleri arasında devam edecek yaz okulunda toplam 20 öğrenci eğitim alıyor. Denizli merkezin yanı sıra köylerden ve ilçelerden de öğrenciler var.

AİLELERDEN AKTİF DESTEK

Program kapsamında otizmli çocukların akranlarından öğrenmelerini artırmayı sağlamaya yönelik düzenlemeler yapılıyor. Oyun temelli etkinliklere ağırlık veriliyor. Her gün gerçekleştirilen rutin etkinliklerin yanı sıra günlük olarak değişen eğlenceli aktiviteler yapılıyor. Bahçe sulama, yemek hazırlanmasına yardım etme, sıra bekleme, birlikte oyun oynama gibi becerileri geliştirmek için de çalışmalar yapılıyor. Öğrenciler, grup eğitimin yanı sıra bireysel eğitim de alıyorlar. Öğrenci velilerinin de dahil olduğu sistemde her gün nöbetçi anneler yemek hazırlanması, temizlik, babalar da taşıma, tamir gibi işlere yardım ediyorlar.

NİHAİ HEDEF TOPLUMLA ENTEGRASYON

Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) ve Türkiye Otizm Meclisi (TOM) üyesi olan DOD, doğumdan ölüme otizmli bireylerin toplumsal yaşama tam olarak katılımının sağlanmasını hedefliyor. Denizli’de yaşayan otizmli çocukların gelişimini hızlandırmak için çalışmalar gerçekleştiren DOD’un üyeleri,3 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Otizm Eylem Planı’nın hayata geçirilmesini de yakından takip ediyorlar.

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi