3 Ağustos 2022 Çarşamba

Karaciğerinden 10 santimetre kist çıkarıldı

Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri’nde Ayten Polat isimli 59 yaşındaki kadının karaciğerinden 10 santimetrelik kist kapalı yöntem olarak adlandırılan laparoskopik cihaz girişiyle alındı.

06-03-2018 15:10:17

Fethiye’den karın ağrısı şikayetiyle Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Genel Cerrahi Servisi’ne başvuran 59 yaşındaki Ayten Polat’ın yapılan tetkiklerinde karaciğerinin sol lobunda 10x6 santimetre  büyüklüğünde  kist olduğu belirlendi. Halk arasında köpek kiste olarak bilinen hidatik kist Doç.Dr.Ali Kağan Gökalın ve Yrd.Doç.Dr.Muhammed Raşit Aykota tarafından laparoskopik cihazla giriş yapılarak alındı. Ameliyatın ardından iki gün hastanede gözlem altında tutulan Ayten Polat, taburcu edildi.

Kapalı yöntemle operasyonu gerçekleştiren Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr.Ali Kağan Gökalın, “Genel Cerrahi Kliniği’ne uzun süredir devam eden karın ağrısı şikâyeti ile başvuran hastanın yapılan incelemelerinde karaciğer sol lobu tutan 10x6 cm ebatlarında kist tespit edildi. Mevcut kistin daha çok halk arasında köpek kisti olarak bilinen ve en çok karaciğeri tutan kist hidatik hastalığı olduğu tespit edildi. Kapalı yöntemle ameliyatı başarı ile gerçekleştirildi. Ameliyatta, kist drene edilerek kistin iç zarı çıkarıldı ve mevcut boşluğa karın içi yağlı dokudan yama  yapıldı. Daha önceleri açık cerrahi ile yapılan bu tür ameliyatların kapalı yöntemle yapılması ile hem hastanın iyileşmesi hızlandı hem de yatış süresi kısaldı” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Aykota ise, eskiden 10 ila 15 santimetre boyunca açık kesi ile yapılan ameliyatların 3 adet laparoskopik cihaz girişi ile yapıldığını ve hastanın iki gün içinde sağlığına kavuşarak şifa ile taburcu edildiğini söyledi.

Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi