27 Temmuz 2022 Çarşamba

Kalp hastalığını erken evrede tespit etti

Merkezefendi 13 Nolu Aile Hekimliği Biriminde görevli Aile Hekimi Uz. Dr. Savaş Coşkun, 74 yaşındaki Gürhan Yıldırım’ın kalp rahatsızlığını erken evrede tespit edip, doğru yönlendirmeyle hastanın iyileşmesini sağladı.

25-09-2019 13:39:37

Merkezefendi 13 Nolu Aile Hekimliği Biriminde görevli Aile Hekimi Uz. Dr. Savaş Coşkun, vatandaşların aile hekimine güvenmesi gerektiğini bazen hayat kurtarıcı erken teşhislerde aile hekimlerinin rolünün büyük olduğunu söyledi. Coşkun, “Aile sağlığı merkezlerinde bizler kişiye yönelik birinci basamak koruyucu sağlık, tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetleri; gerektiğinde ilk yardım ve acil müdahale hizmetleri vererek 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşları ile koordineli olarak çalışırız. Buralarda; kronik hastalık takipleri, normal rutin muayeneler; bebek, çocuk, gebe izlemleri, kanser taramaları, ergen ve yaşlı hizmetleri konusunda hastalarımızı bütüncül bir muayene sürecinden geçiririz. Birçok kişi direkt ikinci basamak ya da üçüncü basamakta bir hekime başvurduğunda tekrar kontrolde aynı hekime denk gelemeyebiliyor ya da farklı hekime gidebiliyor. Hal bu ki; biz aile hekimleri hastayı sürekli ve ailesi ile birlikte demografik olarak daha geniş çerçevede değerlendirdiğimiz için bazen hastanın durumuna göre bazı hastalıklardan şüphelenerek erken evrede teşhis ve tedavi edilmesini sağlayabiliyoruz” dedi.

Hastası 74 yaşındaki Gürhan Yıldırım’ın göğüs ve omuz ağrısı şikayetiyle ilaç yazdırmak için Aile Sağlığı Merkezi’ne başvurduğunu söyleyen Coşkun, “ Hastanın önemsemeyip ısrarla ağrı kesici yazdırıp gitme talebine karşılık muayenesini yaptık, kalp grafisini çekerek yapılan değerlendirmede ağrılarının kalp kökenli olduğu ve acilen 2. basamak sağlık kuruluşuna sevki gerektiğini söyledik. Hastamız aynı gün sevk edildiği hastanede acil olarak by-pass ameliyatına alındı ve ameliyat olarak sağlığına kavuştu.  Bu yaşadığımız bir çok vakadan biri. Aile hekiminizin önerilerini yönlendirmelerini dikkate alın ve lütfen sağlığınızda ısrarcı olun” diye konuştu.

Hasta Gürhan Yıldırım ise, hastanede yapılan anjiyoda 5 damarının tıkalı olduğunun belirlendiğini söyleyerek, " Ertesi günü hemen kalp ameliyatına aldılar. Hastanede ki doktorlar çok şanslı olduğumu, eğer bu durumda bir kalp krizi geçirmiş olsaydım kurtulamayacağımı söylediler. Aile hekimime çok teşekkür ediyorum. . Eğer zamanında yönlendirme yapmasaydı şu anda belki de yaşamıyor olacaktım” dedi. 

Haber Merkezi

 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi