27 Temmuz 2022 Çarşamba

İsimleri silindi

Bozkurt’ta Kenan Evren’in, Kale’de ise eski rektör Hüseyin Bağcı’nın adını taşıyan iki caddenin isimleri değiştirildi. Değişiklikler İlçe Belediye Meclislerinde karara bağlandı, Büyükşehir Meclisi’nde onandı. Evren’in adını taşıyan caddeye İncebey, Bağcı’nın adını taşıyan caddeye ise şehit polis Fethi Sekin’in adı verildi.

22-03-2018 18:23:11

Denizli’de geçmişin kötü izlerini silmek isteyen iki ilçe belediyesi iki caddenin ismini değiştirdi. Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Bozkurt ve Kale Belediye Meclisleri’nin oy birliğiyle aldığı  isim değişiklikleri kararı gündeme alınan ilk maddeler oldu.

Bozkurt’un İnceler Mahallesi’nde Kenan Evren’in adını taşıyan caddenin ismi Bozkurt Belediye Meclisi’nin kararıyla İncebey Caddesi olarak değiştirildi. Belediye Başkanı Birsen Çelik, kararın İnceler halkının da oluruyla mecliste oy birliğiyle alındığını söyledi.

Türkiye’nin hafızasında derin izler bırakan, 50 kişinin idam edildiği, binlerce kişinin yargılanıp yıllarını cezaevinde geçirdiği 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren Kenan Evren’in ismi cadde ve bulvarlardan tek tek siliniyor. Darbenin ardından Cumhurbaşkanı seçilen, 2010 referandumundan sonra yargılanan ve rütbesi sökülerek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan, 2015 yılında yaşamını yitiren Kenan Evren’in adı Bozkurt’un İnceler Mahallesi’nden de silindi.

Bozkurt Belediye Meclisi, İnceler Mahallesi’nin en büyük caddesi olan Kenan Evren Caddesi’nin adının İncebey Caddesi olarak değiştirilmesini kararlaştırdı. Karar, 12 kişiden oluşan Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle alındı. Her ay meclis toplantısını bir mahallede yapan Bozkurt Belediyesi’nin isim değiştirme kararı da İnceler Mahallesi’nde yapılan toplantıda alındı.

Vatandaşların oluru ile değiştirildi

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, kararı İnceler Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların da olurunu alarak verdiklerini söyledi. 12 Eylül darbesinin Türkiye tarihinde karanlık bir dönem olduğunu belirten Çelik, “12 Eylül askeri darbesi bu ülkeye çok şey kaybettirdi. 12 Eylül döneminde çok acılar çekildi. O dönemin travmasını ülkemiz uzun süre atamadı. Hala 12 Dönemi’nde yapılan Anayasa’nın getirdiği yasakların olumsuzluklarını yaşıyoruz. 12 Eylül darbesini gerçekleştiren Kenan Evren’in adını taşıyan caddenin adını İncebey Caddesi olarak değiştirdik. Mahalle halkının da görüşünü aldık. Meclisimiz oy birliğiyle bu kararı verdi” dedi.

Kale’de Bağcı’nın ismi gitti

Kale’de de bir isim değişikliği yaşandı. Kale Belediye Meclisi Şubat ayı başındaki toplantıda aldığı kararla ilçenin girişindeki Hüseyin Bağcı Caddesi’nin ismini İzmir Adliyesi’nde bomba patlatmak isteyen teröristlere karşı mücadele verirken şehit düşen polis memuru Fethi Sekin ile değiştirdi.

“İhanetle hizmeti ayırmalıyız”

İsim değişikliğinin mecliste oy birliği ile alındığını söyleyen Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla, “Vatana ihanet edenlerden vatan için canlarını verenleri birbirinden ayırmalıyız. Onlar bizler için canlarını vermiş biz de isimlerini yaşatmalıyız” diye konuştu. Caddeden ismi kaldırılan PAÜ eski rektörlerinden Hüseyin Bağcı geçen yıl FETÖ/PDY terör örgütü üyesi olmak suçlaması ile tutuklanmıştı.

Bağcı döneminde 9 bölüm açılmıştı

Bağcı’nın ismi Kale’nin girişindeki caddeye ilçedeki üniversite yatırımları nedeniyle verilmişti. Rektörlüğü döneminde Kale’de sempozyum düzenlenmesini sağlayan ve bölgeye 9 ayrı bölüm açarak üniversiteyi getiren Bağcı’nın adı dönemin Belediye Başkanı İsmail Yarımca’nın önerisi ile caddeye verilmişti.

Osman Nuri BOYACI

 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi