27 Temmuz 2022 Çarşamba

İlk ürün sevinci

Kestane üretimi ile geçimini sağlayan Buldan’a bağlı Alandız’da faaliyetini sürdüren Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde kestane şekeri fabrikası kuruldu. Deneme üretimini tamamlayan fabrikanın kestane şekeri ürünleri kasım ayından itibaren market ve şekerlemecilerin raflarında yerini alacak.

09-05-2018 17:51:31

Buldan’a bağlı Alandız, Kurudere, Kaşıkçı, Yayla ve Kovanoluk Mahalleleri, Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurduğu kestane şekeri fabrikası ile marka yaratmaya hazırlanıyor.

Deneme üretimi tamamlandı

Geçtiğimiz yıllarda Buldan’a bağlı beş mahallede kestane üretimi yapan köylülerin kalkınmasını sağlamak amacıyla harekete geçen Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, fizibilite çalışmalarının ardından 900 bin lira maliyetle kestane şekeri fabrikası kurdu. Tesis 2018 yılı başından itibaren deneme üretimi yapmaya başladı. Kooperatif Başkanı Remzi Salman, katma değeri yüksek, kaliteli üretim amacıyla gıda mühendisleri ve şekerleme gurmelerinden destek aldı.

Deneme aşamasında ilk üretimin sevincini yaşayan Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yöneticileri, proje ve üretim aşamasında kendilerine destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ı makamında ziyaret ederek teşekkür etti.

Başkan Zolan’a teşekkür

Denizli Büyükşehir Belediyesi, geçen yılın mayıs ayında kestane şekeri üretim tesisi kuracak olan Buldan ilçesindeki Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne 4 bin payla ortak olmuştu.

Kestaneyi işleyerek katma değeri yüksek ürün elde etmeye başlayan Alandızlılar bu sevinçlerini kendilerine destek veren Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile paylaştı. Başkan Zolan, "Biz her zaman üreticimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Çünkü bu güzellikler Denizlimize kazanç olarak dönecek" şeklinde konuştu.

Hedef ihracat

Sadece Alandız ve Kurudere mahallelerinde 200 ton kestane üretimi bulunduğunu belirten Kooperatif Başkanı Remzi Salman, Kaşıkçı, Yayla ve Kovanoluk mahallelerindeki üretimin de eklenmesiyle rakamın 500 tona ulaştığını belirtti. Salman, kestane şekeri üretimine ilk aşamada 40-50 ton kapasiteyle başlayacaklarını söyledi. Katma değeri yüksek bu ürün ile önce yurt içi pazara ulaşacaklarını sözlerine ekleyen Salman, “Sonraki yıllarda hedefimiz ihracat olacak. Kooperatifimize üye 80 üreticinin ve ailelerinin kaderini değiştirmek istiyoruz” dedi.

GEKA’dan 574 bin liralık destek

Bu arada, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA), dağlarda ve bahçelerde kimyasal madde kullanılmadan üretilen kestaneden elde edilecek şekerleme üretimi için Alandız Tarımsal Kalkınma Kopperatifi’ne 574 bin 750 liralık destek sağlayacağı öğrenildi. Kooperatif yönetiminin kestane şekeri fabrikası ile ilgili GEKA’ya sunduğu projenin kabul edildiğini söyleyen Kooperatif Başkanı Salman, “Bu destek sayesinde üretim ve pazarlamaya daha güçlü giriş yapmış olacağız” dedi.

Ayhan AKAR


 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi