28 Temmuz 2022 Perşembe

İddialar yalan

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili özellikle belli bir kesimin algı operasyonu olarak kasıtlı yaptığı bir bilgi kirliliği, yalan yanlış dedikodular olduğunu kaydetti.

30-05-2018 17:50:08

Filiz, yaptığı yazılı açıklamada, sığınmacılarla ilgili hemen hemen her gün sosyal medyada, televizyonlarda ve gazetelerde, kamuoyunu yanıltan asılsız içeriklerde haberler çıktığını, dedikodular üretildiğini belirtti. Vatandaşlar arasında dolaşan, özellikle belli bir kesimin algı operasyonu olarak kasıtlı yaptığı bir bilgi kirliliği olduğunu vurgulayan Filiz, "Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız giriyor söylentisi yalan. Suriyeli öğrenciler, diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi 'Türkiye Burslarının', Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın veya yatay geçişin gereklerini sağlamadan üniversitelere giremezler. Yine Suriyeli öğrenciler ile ilgili 'tamamına' devlet bütçesinden 'karşılıksız burs veriliyor' iddiası var. Sadece Yurt Dışı Türkler Başkanlığı’na 'Türkiye Bursları' üzerinden başvuru yapan ve başarı başta olmak üzere belirli kriterleri karşılayan diğer ülkelerden gelen öğrencilerde olduğu gibi sınırlı sayıdaki Suriyeli öğrenciye burs verilmektedir” dedi.

Başka bir yanlış bilginin de 'TOKİ tarafından yapılan sosyal konutlar Suriyelilere bedava veriliyor' yalanı olduğunu söyleyen Filiz, “ TOKİ'den sosyal konut alabilmenin ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Suriyeliler vatandaş olmadıkları için TOKİ'den bedava değil parayla bile sosyal konut alamazlar. Aracı olan kardeşlerimiz ile ilgili de yanıltıcı bir bilgi dolaşıyor. Suriyeliler araçları için Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemiyor deniyor. Türkiye'den araç satın alan veya kendi aracını Türkiye'ye getiren Suriyeliler kayıt yaptırarak Türkiye'den plaka almak zorundadır. Ayrıca bu araçları için motorlu taşıtlar vergisi ödemekle, sigorta ve fenni muayene gibi işlemleri yaptırmakla yükümlüdürler" diye konuştu. 

Filiz, ‘Suriyelilerin seçimlerde oy kullanması ve maaş bağlanması’ söylentileri ile ilgili olarak da,  "Türkiye'de yapılan seçimlerde ve halk oylamalarında oy kullanabilmek için ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan biri seçimlerde asla oy kullanamaz" dedi. 
Haber Merkezi
 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi