Hindistan cevizi erozyonu önleyecek

​Denizli Orman Bölge Müdürlüğü, Acıpayam-Çameli Yol Kenarı Ağaçlandırma ve Acıpayam Çameli Yol Kenarı Çok Amaçlı Uygulama Proje sahalarında erozyon akıntısını önlemek amacıyla hindistan cevizi matı uygulaması başlattı. Denizli’de ilk kez uygulanan hindistan cevizi matının, 4-5 yıl sonra toprağa karışarak sahayı otlandırdığı ve alanı rehabilite ettiği belirtildi.  

15-12-2018 10:47:25

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Acıpayam-Çameli Yol Kenarı Ağaçlandırma ve Acıpayam Çameli Yol Kenarı Çok Amaçlı Uygulama Proje kapsamında erozyonla mücadelede hindistan cevizi matı kullanıldığı belirtildi. 

Açıklamada, erozyonla mücadele için tamamen ar-ge amaçlı tedarikçi firma tarafından finanse ve  tesis edilen  ağırlığının 9 katına kadar su tutma kapasitesine sahip hindistan cevizi matı uygulaması yapıldığı belirtildi.  “ Doğal olan ve  serilerek uygulaması yapılan bu malzeme 4-5 yıl kadar bir süre sonunda toprağa karışarak sahayı otlandırıp, alanı rehabilite ediyor” ifadelerine yer verilen açıklamada, ilk etapta 1000 metrekarelik  alanda denemesi yapılan projenin ileriki yıllarda başarı durumuna göre kullanılıp kullanılmayacağına karar verileceği vurgulandı. 

Hindistan cevizi matı nedir?

Erozyon kontrolü hindistan cevizi matı, bir lif, saman veya bu doğal liflerin bir karışımı ile üretilir. Hindistan cevizi matı, yüzde 100 organik örgü ve jüt veya pamuk ipliği ile dikilir.  Erozyonun önlenmesi ve daha dik yamaçlar stabilizasyonu, nehir kenarı stabilizasyonu ve otoyol inşaatları için geçerli olan bitki örtüsü oluşturmak için kullanılır. Çevre dostu, sağlam, uzun ömürlü ve uzun ömürlü olduğu  belirtiliyor. 

Haber Merkezi 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi