Hastanelerde kurulan stantlarda akılcı antibiyotik kullanımı anlatıldı

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü tarafından 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü kapsamında kamu hastanelerinde akılcı ilaç ve akılcı antibiyotik kullanımında farkındalık oluşturmak için stantlar kurularak bilinçli ilaç kullanımının önemine dikkat çekildi.

20-11-2019 15:58:40

Akılcı olmayan ilaç kullanımı ve antibiyotik direnci tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de karşı karşıya olduğu önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor.  Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü tarafından vatandaşlar ve sağlık çalışanları arasında antibiyotik direnci konusunda evrensel farkındalık oluşturulması amacıyla 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü olarak ilan edildi. Denizli’de bu günün önemine istinaden kamu hastanelerinde aynı anda Akılcı İlaç ve Akılcı Antibiyotik Kullanımı konusunda stantlar kuruldu. Vatandaşlara antibiyotik kullanımı konusunda broşür dağıtılıp bilgilendirme yapıldı.

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının tedaviyi zorlaştırdığını, ilaç etkileşimlerine ve bazı ilaçlara karşı vücut direncinin oluşmasına neden olduğunu belirterek,  “ Bu durum hastalıkların tekrarlanmasına, tedavinin uzamasına, hastada beklenmeyen yan etkinin görülme sıklığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Antibiyotikler hekimin reçetede yazdığı durumlarda uygun miktar ve sürede kullanılmalıdır. Vatandaşlarımızın yaptığı en büyük yanlışlardan olan eş- dost tavsiyesiyle antibiyotik kullanmayın. Antibiyotiklerin ateş düşürücü, ağrı kesici ve virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edici özellikleri yoktur. Antibiyotikler sadece bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi edebilir ” dedi.

Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi