25 Temmuz 2022 Pazartesi

GÜVERCİNLER KIYASIYA YARIŞTI

Denizli’de, güvercinlerin yerel ırkının korunması amacıyla ‘Denizli Bangosu, Azmanı Güzellik Yarışması’nın üçüncüsü düzenlendi. Dernek binasında düzenlenen yarışmaya Manisa, İzmir ve Denizli’den 40 güvercin yetiştiricisi ve güvercin severler katıldı.

27-05-2017 15:41:15

Yarışma önce yarışacak güvercinleri kafesleri örtülerle kapatıldı. Kafeslerin üstündeki perdelerin kaldırılmasıyla güvercinler sergilenirken, gelenler hayranlıkla güvercinleri izledi. Dernek Başkanı Sırrı Yıldırım, katılımcılara seslenen bir konuşma yapmasının ardından yarışmaya geçildi. Güvercinler, süt beyaz, kesme kuyruk, cıba kategorisi olmak üzere 3 ayrı kategoride yarıştı. Yarışmaya katılan güvercinler, jürinin bulunduğu özel odaya alınarak, titizlik incelenmesinin ardından seçildi. Aralarından her kesim ve yaştan insanların olduğunu belirten Yıldırım, “Burada Denizli güvercin evi sergi merkezimizde Denizlimizin 4 yerel ırkından biri olan Denizli Bangosu Azmanımızın ırk güzellik yarışmasını yapmaktayız. Denizli güvercin evi çatısı altında Denizli yetiştiricilerimizle birlikte bu yarışmayı organize ettik. Bize atalarımızdan gelen bu kültürel mirasımızı ileriki nesillere aktarılması amacıyla bu yarışmayı düzenliyoruz. Diğer bir amacımız da aramızda 14, 15, 16 yaşlarında genç yetiştirici arkadaşlarımız var. Bu çocuklarımızı, gençlerimizi, kardeşlerimizi, kötü alışkanlıklardan korumak amaçlı bu organizasyonları yapıyoruz. Dışarıda uyuşturucu madde, alkol kullanacaklarına böyle güzel ve nezih bir ortamda gelip bizlerle beraber güvercin yetiştiriciliği sevdasına gönül veriyorlar. Bizim yapabileceğimiz, elimizden gelen budur” diye konuştu.

“Fiyatları 2 bin ile 20 bin arasında değişiyor”


Yarışmaya katılan güvercin fiyatlarının çok değerli olduklarını belirten Yıldırım, “Güvercinlerimizin fiyatları bizim gözümüzde paha biçilemez ama maddi olarak bir değer verecek olursak bunları yetiştirici belirler. Minimum 2 Bin liradan 20 Bin liraya kadar yükselen rakamlar var. Tabi 300 liradan 10 liraya kadar olan kuşlarımızda var” diye konuştu.
 

“İşimizi bırakıp geldik”


Manisa’nın Salihli ilçesinden arkadaşlarıyla birlikte Denizli Bangosunu görmek için geldiğini belirten güvercin sever Erkan gündüz, “10 senedir Denizli’ye özgü bu güvercinleri takip ediyoruz. Bölgemizde de bu güvercinlerin benzerleri var. O yüzden özel bir ilgimiz var. Hatta yerel ismi Azman olan bu kuşların bizim bölgemizde de yerel ismi Azman, tabi bizimkiler paçalı ve Gülyurt daha farklı bir güvercin. Ama bu kuşlarında kendine özgü bir güzellikleri var. Bizim orda bu kuşlar yok. Bide bu yarışma olduğu için bu yılın en güzelleri gelecekti o yüzden güzelleri görmek istedik. En güzelleri de burada Denizli’de güzel bir şekilde derneğin çabasıyla bu yarışma düzenleniyor. Güzelleri görmek için geldik. Güvercinlere genel bir merakımız var zaten. Tüm kısa gagalılara da merakımız var. Mesai zamanı olmasına rağmen işlerimizi halledip buraya geldik” ifadelerini kullandı. Yarışma sonunda dereceye girenler belirlendi. Üç kategoride düzenlenen yarışmada tek birinci Ali İhsan Otamış’a ait güvercinler oldu. (İHA)

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi