3 Ağustos 2022 Çarşamba

Fizik tedavi ilaç kadar önemli

Denizli Devlet Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehablilitasyon Uzmanı Dr. Özcan Alaca, fizik tedavinin özellikle felçli hastaların tedavisi ve kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında ilaç kullanımı kadar büyük öneme sahip olduğunu söyledi. 

02-01-2018 16:45:48

Denizli Devlet Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehablilitasyon Uzmanı Dr. Özcan Alaca, bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri ve en çok sorulan soruları madde madde sıraladı.

Fizik tedavinin çeşitli ağrıların yaşandığı durumlarda veya felçli hastaların tedavilerinde tercih edilen ve doktorlar tarafından önerilen bir tedavi şekli olduğunu belirten Dr. Alaca, “Kas iskelet sistemi ile ilgili ağrı, fonksiyon kaybı, sakatlık ve yetersizliğin tedavisinde tedavi edici ve uyarıcı akımlar, sıcak bazen soğuk uygulamalar, çeşitli frekansta ses dalgaları, manyetik alan tedavisi, gibi fiziksel ajan ve tekniklerin kullanılmasıdır. Fizik tedavi ağrılı durumun, engelliliğin etkilerini en aza indirerek kişinin işine ve sosyal yaşama dönüşünü kolaylaştırır. Rehabilitasyon ise herhangi bir nedenle engelli hale gelmiş kişilerin kaybettiği fonksiyonlarını tam veya olabildiği kadar tama yaklaşması, topluma kazandırmak için uygulanan tedavilerin bütünüdür. Amaç, engellilere ya da değişik nedenlerle fonksiyonel bağımsızlığını yitirmiş insanlara fiziksel, ruhsal, ekonomik ve sosyal yönden olabildiğince bağımsızlık kazandırmaya çalışmaktır. Hastayla uyumlu ve kapsamlı uygulanan rehabilitasyon programı yatağa ve başkalarına bağımlı kalma süresini kısaltacak ve yaşam kalitesini yükseltecektir” dedi.

Fizik tedavi uygulamalarının hemen hepsinin ağrı kesici etkisi olduğunu sözlerine ekleyen Alaca, “Aayrıca değişik mekanizmalarla bazılarının ağrılı ve enflamasyonlu dokularda dolaşımı ve dokunun beslenmesini arttırıcı, gergin dokuları esnetici, sert dokuları yumuşatıcı, bazılarının kasları güçlendirici etkisi mevcuttur. Yan etkiden ziyade dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Örneğin kalp pili olan hastalara elektrik akımlarının uygulanmaması veya doktor kontrolünde uygulanması, duyu kaybı olan hastalara sıcak uygulamalarının ve elektrik akımlarının dikkatli yapılması, kemik erimesi ve tedavi bölgesinde metal protezi olan hastalarda ultrason uygulamalarının yapılmaması gibi” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi