En çok kalp hastalığı can alıyor

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Okan Er çağımızın hastalığı olarak kabul edilen koroner arter kalp hastalığının ölüm sebepleri arasında en üst sırada yer aldığını söyledi.

24-01-2018 18:22:02

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Okan Er, İleri yaş, şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksen kan yağ düzeyleri, şişmanlık, kötü beslenme alışkanlığı, genetik faktörler, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımının koroner damar hastalığı oluşumunda risk faktörlerini oluşturduğunu söyledi. Dr. Er, kalp hastalığının ölüm sebepleri arasında en üst sırada olduğunu kaydetti. 
    
Hastalığın Belirtileri Nelerdir, Kimler Risk Altındadır?
İleri yaş, şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksen kan yağ düzeyleri, şişmanlık, kötü beslenme alışkanlığı, genetik faktörler, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımının koroner damar hastalığı oluşumunda risk faktörlerini oluşturduğundan bahseden Uz. Dr. Okan Er, “Göğüste nadiren istirahat halindeyken, çoğunlukla bir efor sarf ettikten sonra oluşan ağrı önemlidir. Ağrının karakteri sıkıştırıcı, bastırıcı, ezici, nefes almayı zorlaştırıcı, sıkıntı verici, bazen de yanma-acı şeklinde olabilir. Ağrı alt çene kemiği, kol, boyun, karnın üst kısmı veyahut sırtta da hissedilebilir. Göğüs ağrısı genellikle 1-2 dakikadan uzun 30 dakikadan kısa süreyle olur. Üzüntülü, kederli, aşırı heyecanlı durumlarda, rüzgârlı, aşırı soğuk ve aşırı sıcak havalarda da oluşabilir” dedi.

Risk Faktörlerinin Önlenmesi ve Hastalığın Tedavisinde Yapılması Gerekenler
Kalp damar hastalıklarından korunmanın risk faktörlerinin tedavisiyle mümkün olduğuna değinen Uz. Dr. Okan Er, “Düzenli ve dengeli beslenin. Hafif orta tempoda günlük yürüyüşler yapın. İdeal kilonuzu koruyun. Sofrada tuz kullanımından ve tuzlu gıda tüketiminden kaçının. Aşırı yağlı beslenmeden uzak durun. Beyaz eti (balık, tavuk, hindi) kırmızı ete tercih edin. Alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun. Eğer içiyorsanız sigarayı derhal bırakın. Tansiyonunuzu düzenli aralıklarla ölçtürün. Açlık kan şekerinizi  düzenli aralıklarla baktırın.  Birinci derece akrabalarınız içerisinde 50 yaşından önce koroner arter hastalığına (kalp krizi, stent veya bypas) yakalanmış olanlar varsa siz de mutlaka sağlık kontrollerinizi yaptırın” dedi.  
 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi