DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci

Denizli Sanayi Odası (DSO) Mart ayı olağan meclis toplantısında sanayiciler, ithalat, ihracat rakamları ve göçmen konusunu masaya yatırdı. Verilere göre son 10 yılda yaşanan en ciddi kitlesel göç, Suriye’den Türkiye’ye doğru yapılan göç hareketi olduğunu belirten DSO Başkanı Müjdak Keçeci, “Ülkemizde kayıt altına alınan 3 Milyon’a yakın Suriyeli göçmen bulunmaktadır. 20 kadar ilimizde, kayıt altına alınan Suriyeli göçmenlerin nüfusu, il nüfusunun yüzde 2’sini aşmış durumdadır. Bu durum Türkiye’nin demografik yapısını mutlaka etkileyecektir” dedi.

29-03-2017 20:11:10

DSO olağan Meclis toplantısının konusu, ithalat rakamları üzerinden Türkiye’nin dış ticareti ve Türkiye’deki göçmen olgusu oldu.

Çin’in 2000’li yılların başında Türk dış ticaretinde yer edinmeye başladığını ve bugün ana tedarikçi olduğunu belirten DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Çin ile yaşanan senaryonun aynısının 2005’ten sonra Güney Kore ve Hindistan ile de yaşanmaya başladığına değindi. Keçeci, “2016 yılında Çin, Türkiye’nin ithalatında 1. sıraya yerleşmiş durumdadır. Uzun zamandır baş tedarikçimiz olan Almanya, İtalya ve Fransa’nın gittikçe geri sıralara düştüğünü; diğer taraftan Güney Kore ve Hindistan’ın ise ilk sıralara doğru hızlı bir tırmanışta olduğunu görüyoruz. Görünen o ki, eskiden ara malını Avrupa’dan alıp işleyerek tekrar Avrupa’ya satan Türk sanayicisi, artık ara malını Güney Asya’da tedarik edip Avrupa’ya satıyor. Hammadde konusunda yapabileceklerimiz sınırlı ancak dış ticaret açığımızı azaltmak istiyorsak ara malı üretimini ve makine üretimini desteklememiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 “En Büyük Kitlesel Göç, Türkiye’ye Yapıldı”

 Meclis sunumunda ayrıca Birleşmiş Milletler ve Göç İdaresi tarafından açıklanan son rakamlara da değinen Keçeci, “Dünya’da yaşanan kitlesel göç istatistiklerini yayınlayan Birleşmiş Milletler’e göre, son 10 yılda yaşanan en ciddi kitlesel göç, Suriye’den Türkiye’ye doğru yapılan göç hareketidir. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi tarafından ülkemizde kayıt altına alınan 3 Milyon’a yakın Suriyeli göçmen bulunmaktadır. 20 kadar ilimizde, kayıt altına alınan Suriyeli göçmenlerin nüfusu, il nüfusunun %2’sini aşmış durumdadır. Bu durum Türkiye’nin demografik yapısını mutlaka etkileyecektir. Bu kişileri işyerlerinde çalıştırmak için gerekli düzenlemeler yapılmıştır; eğer herhangi bir sorununuz olursa Odamızla irtibata geçebilirsiniz” dedi.

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi