6 Ağustos 2022 Cumartesi

Dostluk ticaretle güçlenecek

Denizli’ye gelen Kuzay Kordofan Valisi Ahmed Mohamed Haroun ve Sudan Ankara Büyükelçisi Dr. Yousif Ahmed Eltayeb Elkordofani ve beraberindeki heyet, Ticaret Borsası’nda  gıda ve tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.  Sudan heyeti,  özellikle organik tarıma elverişli tarım arazilerinin bulunduğunu vurgulayarak, Denizlili yatırımcıları Sudan’a davet etti.

02-11-2018 16:13:48

Türkiye’yle  ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla  Denizli’ye gelen Kuzay Kordofan Valisi Ahmed Mohamed Haroun, Sudan Ankara Büyükelçisi Dr. Yousif Ahmed Eltayeb Elkordofani ve beraberindeki heyet, bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi.  Sudan Heyeti, Denizli Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıda  tarım, gıda ve hayvancılık sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.  Toplantıya, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin’le birlikte Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ve  borsa üyesi işadamları katıldı. 


“Sudan, Afrika’ya açılan doğu kapısı” 
Borsa Başkanı İbrahim Tefenlili’nin açılış konuşmasının ardından ziyaret ile ilgili bilgi veren  Denizli Milletvekili Şahin Tin, uzun süreden beri Sudan ile Türkiye  arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla ikili görüşmelerin devam ettiğini belirtti.  Sudan’ın Afrika’ya açılan doğu kapısı olduğunu söyleyen Tin, “Sudan’ın nohut, pamuk ve susam yetiştirilen verimli tarım arazileri var. Bizim içinde nohut çok önemli.  Bu konuda işbirliği yapabileceğimiz gibi Sudan’a yatırım da gerçekleştirebiliriz.  Türk  yatırımlarına açık bir ülke” dedi. 

“Anlatmakla olmaz,  görmeniz gerek”
Kuzay Kordofan Valisi Ahmed Mohamed Haroun, Sudan’ın şu anda 450 milyon dolar olan ihracatını 10 milyar dolara çıkarmak istediklerini belirterek, ülkelerindeki yatırım fırsatları ile ilgili Denizlili işadamlarına bilgi verdi.  Haroun, “Sudan da yıllık 65 bin ton susam üretimi yapılıyor. 22 milyon küçük ve büyükbaş hayvan sayımız mevcut. Ayrıca,  yer altı zenginliklerimiz de işlenmeyi bekliyor. Altın ve cam sanayinde kullanılan  silisyumlu topraklarımız var. Bunun yanı sıra arabi zamkı dediğimiz bir tür reçinemiz var ki, gıdadan, alternatif tıpa, hatta  renkli içeceklerin tamamında bu madde kullanılır. Zenginliklerimizi anlatmakla anlayamazsınız gelip görmeniz gerek.  Sizde teknoloji ve finans var bizim yer altı ve yer üstü zenginliklerimiz var. Gelin yatırım yapın” çağrısında bulundu. 


Sudan heyetine Yatağan Kılıcı 

Sudan heyeti, Vali Hasan Karahan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ı da makamlarında ziyaret etti.  Sudan Heyeti’ne Vali Hasan Karahan, Yatağan Kılıcı hediye etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise  ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bizim Sudan’a bakışımız kardeşe bakış şeklindedir ve her geçen gün ilişkilerimiz güçleniyor” diye konuştu. Başkan Osman Zolan, heyetle  cam horoz heykeli önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.  
Şengül BOZ 
 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi