DiMSiAD’dan doğalgazı ekonomik kullanım tüyoları

DİMSİAD Başkan Yardımcısı Vargel Mühendislik Durmuş Vargel, 20 yıllık tecrübemizle doğalgazda ekonomik ısınmanın yollarını anlattı. Vargel, kombilerin bakımı, temizliği, evlerin yalıtımıyla ilgili bilgiler verdi.

24-01-2020 11:43:54

Kombileri ve doğalgazın nasıl ekonomik olarak kullanaböileceğinin tüyolarını veren DİMSİAD Başkan Yardımcısı Vargel Mühendislik Durmuş Vargel, doğalgaz fiyatlarındaki artışla birlikte yükselen faturaların oluşmaması için kombilerin temizliği, bakımı ve evi ısıtırken yalıtımın önemini anlattı. 

“BAKIM YAPILMASI ÖNEMLİ”

Kombilerin bakımının önemli olduğuna değinen Durmuş Vargel, “Öncelikle cihazlarınız yetkili servislerine bakım yaptırmanız gerekmektedir ancak yetkisiz korsan servislere dikkat ediniz. Cihazınızın bakım sonrası verim artacaktır, yakıt düşecektir. Bakım öncesi mutlaka tesisatlarınızı yine garantili iş yapan firmalar tarafından tesisat temizliği yaptırmanız gerekmektedir. Tesisat temizliği tesisat içerisindeki bakteri veya parteküllerin temizlenmesi demektir. Bu temizlik yapılmazsa cihazınızı olması gereken ısıdan 10 derece daha yüksek yakarak aynı ısıyı alabilirsiniz ve tesisat sonu peteklerde verim çok daha düşük olur veya petekler kısmen ısınır, temizlik yapıldıktan sonra bu sorun ortadan kalkar. Bu işlemlerin yaptırılması sonucu yüzde 15’e yakın tasarruf sağlanabilinir. 

“ODA TERMOSTATI KULLANIN”

Oda termostatlar konusunda da bilgi veren Vargel, “Cihazınızda radyatörlü sistemde mutlaka oda temostatı kullanmalısınız ama doğru kullanılmalı.  ‘Doğrusu nasıl olur?’ dersek evde olunduğu zaman 22 derece, gece yatarken 19 derece gündüz hareketli olunduğu için 21 derecede, yani saat 17-23 arası 22-23 derece, saat 23-06 arası 19 derece, saat 06 -09 arası 22 derece, 09-17 arası 21 derecelerde kullanmak sizlere en az yüzde 20’ye kadar tasarruf sağlayacaktır. Bu işlem haftalık programlı oda termostatlarıyla daha kolay olabilir ama programsız termostatla kendinizde ayarlayabilirsiniz. Bu işlemle 24 saatte ortalama 20 saat çalışan bir kombi en fazla 15 saat çalışır. Şimdi siz diyeceksiniz ‘Aç kapa ile daha fazla gaz yakar cihaz.’ Evet doğru aç kapa yapmıyoruz ihtiyacımız olan ısıyı sabit tutmaya çalışıyoruz bu işlemi yaparak EPDK Enerji Piyasası düzenleme kurulu aşırı sarfiyatı önlemek adına zaten yoğuşmasız ve yarı yoğuşmalı kombileri üretimini durdurdu. Satışı yasak eğer eskiden kalma kombi yoğuşmasız ise kombinizi yoğuşmalı kombi ile değiştirmeniz en az yüzde 10-15 arası yine tasarruf sağlayacağı konusunuda hatırlatmak isterim. 

“EVLERDE YALITIM OLMALI”

Vargel sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabii ki evlerde ısı yalıtımı en önemli unsurdur.  Kaliteli bir ısı yalıtımı yine yüzde 20 civarında yakıt tasarrufu sağlar. Bu çok önemli ama en son sıraya koydum. Çünkü diğer basit ve ekonomik işlemlerin yanında biraz daha maliyetli olduğu için 

bu işlemlerin tamamı uygulanması halinde yüzde 55 tasarruf sağlayarak evinizi daha ucuza ve daha verimli ısıtabilirsiniz. 

Bizler DİMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Vargel Mühendislik olarak sizleri güvenli yuvanızın ekonomik olarak sıcacık olması için güvenilir, kaliteli  hizmetimizle ve 20 yıllık tecrübemizle yuvanızın konfor garantisi bizde.” 

Filiz YIĞNAK

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi