3 Ağustos 2022 Çarşamba

Deprem riskine rağmen zorunlu deprem sigortası yaptırılmıyor

Denizli’nin  1. derece deprem bölgesinde yer almasına rağmen zorunlu deprem sigortası konusunda  duyarlı davranmadığı rakamlarla ortaya çıktı. DASK raporlarına göre 251 bin 500 konutun bulunduğu Denizli’de 96 bin 700 konutun zorunlu deprem sigortası var. Denizli'de konutların yüzde 61,6’sı, yani 154 bin 800 konut Allah'a emanet. 

25-02-2019 09:28:20

Geçen hafta Çanakkale’de yaşanan 5,5 büyüklüğündeki  deprem,  İstanbul ve İzmir gibi mega kentlerde bile hissedildi. Binlerce can ve büyük mal kayıplarının yaşandığı 17 Ağustos 1999 Marmara Depremini tecrübe eden Türkiye’de deprem gerçeğini vatandaşların gereği kadar dikkate almadığını DASK raporları gösteriyor.  Depremlerde konutları zarar gören vatandaşların yaralarının sarılması için haya geçirilen Zorunlu Deprem Sigortası’na ülke genelinde olduğu gibi Denizli’de de konut sahipleri ilgi göstermiyor. 

DASK raporuna göre en fazla sigortalılık ülkede Marmara Bölgesinde. Oran ise yüzde 57 civarında. Deprem riskini en çok taşıyan bölgelerden olan Ege’de ise bu oran yüzde 45. Türkiye geneli sigortalılık oranı ise yüzde 47 civarında. 

Denizli ise sigortalılık konusunda hem Ege hem de ülke ortalamasının altında.  DASK raporlarına göre birinci derece deprem bölgesi olan Denizli’de konutların sadece yüzde 38.4’ünün deprem sigortası var. Uzmanların 6’nın üzerinde bir deprem yaşanabileceği uyarısında bulunduğu Denizli’de 251 bin 500 konuttan sadece 96 bin 700 konutun zorunlu deprem sigortası yaptırılmış durumda. Konutların yüzde 61.6’sının yani 154 bin 800 konut ise sigorta kapsamı dışında.  Sigorta yapılan konutların büyük bölümünün ise banka kredisiyle satış yapıldığı için deprem sigortasının zorunlu tutulması nederiyle yapıldığı dikkat çekiyor. Ortalama bir DASK poliçesi ücreti  180 lira. Bu ücreti ödemek istemeyenler büyük bir riski de almış oluyor.  

Özkan TOKMAK

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi