6 Ağustos 2022 Cumartesi

Denizli’nin haziran ayı ihracatı yüzde 24.2 azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Denizli’nin haziran ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.2 azalarak 207 milyon dolar oldu. DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 9 günlük bayram tatilinin ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi. 

04-07-2019 14:27:27

İhracat rakamlarını yorumlayan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Türkiye’nin ihracatının haziran ayında yüzde 14.9 azalarak 11.6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 6 aylık dönemde ise ihracatın yüzde 2.2 artarak 88.2 milyar dolara ulaştığını söyledi. 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin ülke genelinde ve Denizli’de ihracatı olumsuz etkilediğini belirten Memişoğlu, “Haziran ayında Ramazan Bayramı’nı kutladık. Dokuz günlük bayram tatili neticesindeki eksik iş günü sayısı, aylık ihracat rakamlarımızı da etkiledi” dedi.

Denizli’nin ihracatının Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre geçen yılın haziran ayına göre yüzde 24.2 azalarak 207 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, yılın ilk yarısında ihracatın yüzde 6 azalarak 1 milyar 581 milyon dolara indiğini belirten Memişoğlu, “Denizli İhracatçılar Birliği üyelerince yapılan ihracatımız ise haziran ayında yüzde 25,7 azalarak 153 milyon  dolar olarak kaydedildi. Ocak-Haziran döneminde ise yüzde 5,3 azalan ihracat 1 milyar 208 milyon dolar oldu” şeklinde konuştu.

Dünya ticaretini yakından takip ediyoruz

Dünya mal ticaretinin 2019’un ilk 3 ayında yüzde 2,2 azaldığını ve 4,65 trilyon dolar  olarak gerçekleştiğini söyleyen Memişoğlu, “Küresel mal ticareti, 2018 yılında yüzde 10 ile çift haneli artmış ve önemli bir başarıya imza atmıştı. Ancak geçen yılın ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan korumacılık eğilimlerinin etkisi bu sene daha çok hissedilmeye başlandı. ABD ile Çin arasındaki uzlaşmanın bir türlü sağlanamamasının, Brexit sürecinde yaşanan belirsizliklerin, ABD’nin başta İran olmak üzere çeşitli ülkelere uyguladığı yaptırımların olumsuz etkisinin dünya ticaretindeki gerilemede büyük paya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum elbette önemli ihracat pazarlarımızın ekonomisini de yakından ilgilendiriyor ve söz konusu pazarlarımızın ithalatlarının gerilemesine yol açıyor. Böylesine bir konjonktürde, ihracatı artırmamızın yolunun yeni ihracatçılar kazanmaktan ve alternatif pazarlara yönelmekten geçtiğini düşünüyoruz. Tam da bu noktada, Denizli İhracatçılar Birliği olarak; ilimiz ihracatının sürdürülebilir gelişimini temel hedef alarak yeni projelere başlıyoruz. Bu projelerin ilimiz ihracatına önemli katkılar sunacağına inanıyoruz” dedi.

Haber Merkezi

 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi