Çocuklarda ‘gaz sancısı’ uyarısı

Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Gezgin Akhan, yenidoğan bebeklerde en sık rastlanan sağlık problemlerinden biri olan ve bebekte ağlama nöbetine yol açan kolikum infantum (gaz sancısı) konusunda bir açıklama yaparak annelere bazı önerilerde bulundu.

23-05-2017 16:09:55

Dr. Tuba Gezgin Akhan, gaz sancısının, sağlıklı pek çok bebekte hayatın ilk üç ayı içinde sıklıkla görülen bir durum olduğunu ifade etti. Dr. Akhan, “Üç haftadan fazla, haftada en az üç gün, günde üç saati aşan huzursuzluk ve ağlama nöbetleri olarak tanımlanan kolikum infantum yani gaz sancısı; doğumu izleyen, ilk üç ayda çok sık rastlanan bir yakınmadır. Bu krizlere ‘ilk üç ay koliği’ adı verilmektedir. Bu durum bebeklerin yüzde 5-25’inde görülür. Genellikle doğumdan sonra ikinci-üçüncü haftalarda başlar, altıncı-sekizinci haftalarda artar ve üçüncü- dördüncü aylarda kendiliğinden düzelir. Kolik ağlaması, normal ağlamadan farklıdır; bebek sakinleştirilemeden saatlerce ağlayabilir. Genellikle kolik ağlaması her gün yineler, bazen bir gece ara verdiği görülür. Nöbetler sırasında bebeğin yüzünde bir ağrı ifadesi oluşur, yumruklarını sıkar, ayaklarını karnına çeker” dedi.

Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa bunlara dikkat

Uzun süren ağlama nöbetlerinde bebeklerin, kolik dışında şiddetli ağlama krizlerine yol açan başka hastalıklar açısından ayrıntılı bir muayene edilmesi ve gerekirse tetkik yapılması gerektiğini ifade eden Akhan, “Bebek kucakta, pusette, yatağında, 6 haftalıktan büyükse otomatik bebek salıncağında ritmik şekilde sallanabilir, ancak çok sert sallama boyunda yaralanmaya yol açabileceğinden dikkatli olmak gerekir.  Arabasıyla gezdirilebilir, bebeğin kanguru içinde ya da annenin/babanın kucağında tutulması fayda sağlayabilir. Sarılmak, bebekte güven hissi uyandırır. Bu arada, sırtına, hafifçe, aralıklı olarak minik vuruşlar uygulamanın da yararı olur.  Karına sıcak havlu uygulanabilir. Ilık banyo yaptırılabilir” diye konuştu.


YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi