3 Ağustos 2022 Çarşamba

Çocuklarda EGG önemli

Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde EEG (elektroensefalografi) çekimleri her gün yapılmaya devam ediyor. Çocuk Nöroloji BD. Başkanı Doç. Dr. Olcay Güngör, EEG’nin beynin elektriksel faaliyetini göstermek ve yorumlamak amacı ile yapılan tanı koydurucu bir tetkik olduğunu belirterek, hastaya tanı konmasında önemli bir aşama olduğunu ifade etti.

08-01-2020 12:59:46

PAÜ Hastanesi Çocuk Nöroloji Polikliniğinde muayene edildikten sonra gerekli görülen hastalarda her gün hem rutin EEG hem de video EEG monitörizasyon çekimi yapılıyor.  Çocuk Nöroloji BD. Başkanı Doç. Dr. Olcay Güngör çekimler hakkında açıklamalarda bulunarak, “EEG, beynin elektriksel faaliyetini göstermek ve yorumlamak amacı ile yapılan tanı koydurucu bir tetkiktir. Çok sayıda elektrotların jel yardımı ile saçlı kafa derisinin belli bölgelerine yerleştirilmesi ve bir bilgisayar yardımıyla beyinin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi şeklindedir. Elektrot yapıştırma acı verici bir işlem değildir. Bu tetkik çekimi sonrasında, bir çocuk nöroloğu tarafından değerlendirilir” dedi.

“Her yaşta insana EEG çekilebilir”

 EEG beynin yapısal işlevlerinden çok fonksiyonel durumu hakkında bilgi verdiğini dile getiren Güngör, “Çocuklukta, özellikle bebeklikte ve erken çocukluk dönemlerinde yaşla değişen elektrik aktivite özelliklerinin tanınması ve bunların sorun olarak görülmemesi gerekir. Bu da EEG'de uzmanlaşmış çocuk nörologları tarafından yapılabilir. EEG değerlendirmesi, deneyimsiz uzmanlar tarafından yapıldığı takdirde bazı normal elektrik dalgalanmalarının yanlış değerlendirilmesi sonucunda epilepsi olduğu şeklinde bir yoruma gidilebilir. Epilepsi hastalığının tanısında ve epilepsinin hangi türü olduğunun belirlenmesinde EEG önemlidir. Ayrıca epilepsiden ayırt edilemeyen hareketler, şuur kaybı, baygınlık, öğrenme bozuklukları, uyku bozuklukları, baş ağrıları vb. ayırt edilmesini sağlar. EEG ağrısız ve zararsız bir inceleme yöntemidir. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG'de radyasyon, elektrik etkisi yoktur ve beyine zarar vermez. Saçların temiz olması kaliteli çekim için gereklidir. EEG çekim süresi, en az 20-30 dk. olabileceği gibi aynı anda nöbetin görülebilmesi için çok daha uzun süreli çekimler yapılabilir” dedi.

Epilepsi ile takipli hastaların EEG çekimi öncesinde, antiepileptik ilaçlarını kullanmasında sakınca olmadığını belirten Güngör, tüm epilepsi tanısıyla takipli hastalara nöbetsiz günler dileyerek, tüm hastaların kontrollerini önemsemelerini bildirdi. 

 Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi