Çocuğunuzu güneşin zararlı etkilerinden koruyun!

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Özlem Özdemir, güneşin çocuklar üzerindeki zararlı etkileri ve korunma yolları ile ilgili yaptığı açıklamada anne ve babaları uyardı.

09-08-2017 19:45:53

Güneşin, çocukların gelişimi için son derece faydalı etkilerinin yanında güneşte fazla kalınmasına bağlı önemli zararlarının da bulunduğuna dikkati çeken Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Özdemir, anne ve babaları uyardı.

 “Güneş, çocuk gelişiminde, kemik gelişimi için önem taşıyan vitamin D’nin vücutta oluşumuna katkısı gibi faydalı olmakla birlikte, yoğun ultraviyole ışına maruziyet zarara yol açmaktadır” uyarısında bulunan  Dr. Özlem Özdemir,” Çocukluk dönemindeki aşırı güneş maruziyeti ve güneş yanıkları, erişkin dönemdeki cilt kanseri gelişiminde en önemli risk faktörüdür. Çoğu kişi, ömür boyu alacağı ultraviyole ışının yüzde 50’den fazlasını 20 yaşa kadar almaktadır. Bu nedenle cilt kanseri gelişimi açısından çocukluk dönemi en kritik dönemdir”  dedi.

KORUNMANIN YOLLARI

Dr. Özdemir güneşin zararlı etkilerinden korunmanın yollarını şöyle sıraladı: “Bebek ve çocuklar saat 10.00 – 16.00 arası güneşe çıkarılmamalıdır. Sentetik ve terleten giysiler yerine; hafif, pamuklu ve vücudu örten giysiler tercih edilmelidir. Siperlikli şapka kullanımı yüz ve kulakların korunmasına yardımcı olur. Gözlük, şemsiye kullanılabilir.Güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce, en az 30 koruma faktörü içeren güneş koruyucu krem sürülmelidir. Krem, güneş gören tüm vücut alanlarına sürülmeli ve suyla temastan sonra kremin tekrar uygulanması gerekmektedir. 6 aylıktan küçük çocuklara, yan etkileri düşünülerek güneş koruyucu ürün kullanılmaz.Terleme ile sıvı kaybı arttığından çocukların yeterli sıvı almasına dikkat edilmelidir.”

12-15 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARA DİKKAT

Özdemir, ebeveynlerin küçük yaştaki çocuklar için daha korumacı olabildiğini fakat yetişkinlere göre dışarıda daha fazla zaman geçiren ve bronz tene heves edebilen, 12-15 yaş grubu çocuklar konusunda aynı hassasiyetin gösterilmediğini vurguladı. Onları da bilgilendirmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Dr. Özdemir, “Korumanın esas yolu çocuğu güneşten uzak tutmak ve koruyucu giysiler giydirmektir” diyen Özdemir, son olarak şunları söyledi: “Güneş koruyucu ürün kullanımı, çocukları güneşte daha fazla kalmalarına yol açabilmektedir. Güneş koruyucu ürün kullanılmasına rağmen yine de, öğlen güneşin en yoğun olduğu vakitlerde güneşe çıkılmamalıdır” dedi.

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi