3 Ağustos 2022 Çarşamba

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak ellerimizde

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNİCEF ) tarafından ilan edilen 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü dolayısıyla açıklama yapan PAÜ Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hemşiresi Nezihan Yamandağ, bulaşıcı hastalıklardan korunmanın ellerden geçtiğini belirtti. 

16-10-2018 11:10:04

Hemşire Nezihan Yamandağ, Dünya El Yıkama Günü ile ilgili yaptığı açıklamada “Günlük hayatımızda en sık yapmamız gereken eylemlerden biri ellerimizi yıkamak olmak yerine yıkamamaktayız. Oysa 3-4 dakikamızı alan basit gibi görünen bu eylem hayatımızı kurtarabilmektedir. Çevremizde olduğu kadar insan vücudunda da milyonlarca mikroorganizma yaşamaktadır. Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile sürekli temas halinde olan, bu nedenle de en fazla mikroorganizma barındıran organımızdır. Ellerimiz temiz gibi görünse de, gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etkeni üzerinde taşıyabilir. Yapılan çalışmalar, normal erişkin bir insan elinde temiz bir görünüme rağmen 1cm2’lik alanda altı bin adet bakteri bulunabileceğini göstermiştir” dedi. 

El yıkamanın başta soğuk algınlığı olmak üzere grip, ishal ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyon etkenleri olan zararlı mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için en basit ve en etkili yöntem olduğunu vurgulayan Yamandağ,  “Etkin bir el hijyeni, her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabilir. Kendi sağlığımız ve toplum sağlığı açısından doğru el yıkar ve bu alışkanlığı çevremize de kazandırabilirsek gıda zehirlenmeleri ve bulaşıcı hastalıkların önüne geçebilmek adına büyük bir adım atmış oluruz. Hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi   

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi