4 Ağustos 2022 Perşembe

Bakan Çelik buğday taban fiyatlarını açıkladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, buğday fiyatları ile ilgili, “2017 yılı için Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayının alım fiyatı ton başına 940 lira olarak belirlenmiştir. Açıklanan fiyatlara kaliteye göre yüzde 5’e kadar da ilave artış uygulanacaktır” dedi.

14-07-2017 19:24:23

Hasadın yoğunluğu ve yüksek rekolteye bağlı olarak piyasa fiyatlarının gevşemesi sonucu bugün itibariyle TMO’nun müdahale fiyatı açıklamasının bir ihtiyaç olduğunu aktaran Bakan Çelik, “Bugün yapacağımız Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayının fiyatı tabii ki bir taban fiyat. Bu taban fiyatın üzerinde değer bulacak. 2017 yılı için Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayının alım fiyatı ton başına 940 lira olarak belirlenmiştir. Açıklanan fiyatlara kaliteye göre yüzde 5’e kadar da ilave artış uygulanacaktır. Bu durumda üreticilerimiz kalitesine göre buğdaylarını 990 liraya kadar TMO’ya satabilecekler. Yani biz yüzde 12,5 protein değerli buğdayın fiyatını açıklıyoruz. Bu çerçevede 940 lira ile 990 lira arasında bir fiyatla alımı TMO gerçekleştirecek. Bu yıl aldığımız yeni bir karar da en düşük vasıflı buğday ton başına 800 lira olarak belirlenmiştir. Böylece en alt grup buğday fiyatında üreticilerimizin lehine yüzde 5’lik bir artış bulunmaktadır. Bu yıl TMO’nun ürün alımlarında üreticiden ton başına kestiği 6 buçuk liralık boşaltma ücreti de bundan sonra alınmayacaktır” dedi.

TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan ise verimli, hastalıklara, kuraklığa dayanıklı yeni hububat çeşitlerinin elde dilmesi adına genel müdürlük bünyesinde sürdürülen AR-GE faaliyetleri sonucunda bu yıl 23 yeni buğday çeşidinin tescil denemesine alındığını söyledi.

AK Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan da hizmetin başında cumhurbaşkanı olunca kendilerinin de cumhurbaşkanına tabi olarak en güzel hizmetleri yapmaya çalıştıklarını belirterek, AK Parti hükümetleri zamanında 15 yıldır tarım alanında çiftçiye her türlü desteğin verildiğini dile getirdi. (İHA)

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi