28 Temmuz 2022 Perşembe

“Amaç kontrol altına almak”

3 Mayıs Dünya Astım Haftası dolayısıyla açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, ülkede yaklaşık12-13 erişkinden birinin ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu ve astımın görülme sıklığının yıllar içinde giderek arttığını söyledi.

04-05-2017 15:51:16

PAÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, astım hastalığı hakkında yaptığı açıklamada; “Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta var. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastası. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artıyor” dedi. 

Astım hastalığının bazı faktörleri bulunduğunu belirten Dursunoğlu, bu faktörlerin kişiyle ve çevreyle ilgili olmak üzere iki gruba ayrıldığını ifade ederek, “Kişisel risk faktörleri içinde kalıtım yani genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise kalıtsal olarak yatkın bireylerde astımın ortaya çıkması ve ağırlığı üzerinde rol oynar. Bunlar alerjenler, tekrarlayan akciğer infeksiyonları, sigara dumanına maruziyet, bazı ilaçlar, iç ve dış ortam hava kirliliği ve beslenme tarzıdır” dedi. 

“Amaç kontrol altına almak”

Astım tedavisinin amacının hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dursunoğlu; “Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar, özel cihazlarla verilirler. Tedaviye başlanırken bu özel cihazların kullanım şeklinin mutlaka bir uzman tarafından hastalara gösterilmesi gerekir” diye konuştu.

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi