27 Temmuz 2022 Çarşamba

31 Mart Yerel Seçimlerinde Denizli’de 758 bin 368 seçmen oy kullanacak

Yarın demokrasi tarihimiz için önem taşıyan bir seçim daha yaşayacağız. Seçim takviminin açıklanması ve adaylarının kesinleşmesinin ardından başlayan propaganda süresinin de sonuna gelindi. Kent genelinde 758 bin 368 seçmen, 2 bin 510 sandıkta tercihlerini ortaya koyacak, seçimlerin kaderini belirleyecek. 

30-03-2019 15:19:32

31 Mart Yerel Seçimleri için geri sayım başladı. Yarın  tercihlerini ortaya koyacak olan 758 bin 368 seçmen için 19 ilçede 2 bin 510 sandık kurulacak.

Pamukkale seçmen sayısında lider

Denizli’de nüfus ve dolayısıyla seçmen yoğunluğunun en fazla olduğu ilçe bir önceki seçimlerde olduğu gibi yine Pamukkale. Pamukkale’de 241 bin 352 seçmen bulunuyor. İlçede seçmenlerin oylarını kullanabilmeleri için 728 sandık kurulacak. Pamukkale, seçmenlerinde olduğu gibi sandık yoğunluğunda da ilk sırada yer alıyor. Pamukkale’yi sandık ve seçmen yoğunluğu bakımından Merkezefendi takip ediyor. Merkezefendi’de 661 sandık kurulacak ve bu sandıklarda 218 bin 908 seçmen tercihlerini ortaya koyacak.

En az seçmen Baklan’da

Denizli’de en az seçmene sahip ilçe ise Baklan. Bu ilçede bulunan 4 bin 535 seçmen için 20 sandık kurulacak. Seçmenler tercihlerini bu sandıklarda ortaya koyacak, kentte seçim sonuçlarının en erken alınacağı ilçenin de Baklan olması bekleniyor.

Öne çıkan ilçeler

Seçmen yoğunluğu bakımından Pamukkale ve Merkezefendi dışında öne çıkan ilçeler ise Çivril, Acıpayam, Tavas, Sarayköy, Honaz ve Buldan. İki büyük ilçenin dışında en çok seçmene sahip olan ilçe 46 bin 228 ile Çivril. Bu ilçeyi 44 bin 61 seçmen ile Acıpayam, 35 bin 616 seçmen ile de Tavas izliyor.

Yerel seçim oy pusulası nasıl olacak?

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde kullanılmak üzere basılan oy pusulaları ve şeffaf sandıkların görüntüleri kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimde YSK tarafından basılan, ‘Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu’ filigranlı sarı renkteki zarflar kullanılacak.

Birleşik oy pusulasında, daha önce çekilen kuraya göre sırayla siyasi partilerin adaylarının isimleri, parti adları ile partilerin amblemleri yer alıyor. Pusulanın sonunda bağımsız adayların isimleri bulunuyor.

Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulası ‘beyaz’, ilçe belediyesi için hazırlanan oy pusulası ‘mavi’, belediye meclis üyeliği için kullanılacak oy pusulası ise ‘sarı’ renkte olacak. Seçmenler, ‘Evet’ veya ‘Tercih’ yazılı mühürlerle oylarını kullanacak. Oy pusulalarının üzerine mühür dışında yazı yazılmayacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak. Zarflar, şeffaf sandıklara atılacak.

Muhtar ve ihtiyar heyeti pusulaları ise oy kullanma kabinlerinin içinde yer alacak muhtar pusulası mühürlenmeden zarfa konulacak.

Ayhan AKAR

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi