112 Acil Çağrı Merkezi’ni ‘Sevgilimden ayrıldım’ diye arayan bile var

Denizli’de 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan çağrıların yüzde 43’ünün gereksiz çağrılardan oluşuyor. Çağrı Merkezi’ni, “Sevgilimden ayrıldım” diye arayan bile var.  İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Burak Altan, Komuta Kontrol Merkezine gelen çağrıların neredeyse yarısının asılsız oluğunu belirterek, insan hayatının önemi açısından vatandaşlardan gereksiz çağrı yapmamalarını istedi.

12-04-2019 11:11:38

Acil durumlarda vatandaşlara ilk müdahaleyi yapıp hayata bağlayan ve sonrasında hayatta kalmaları için tüm imkanlarıyla seferber olan 112 Acil Sağlık servisi ekipleri, dur durak bilmeden ülkenin her yerinde vatandaşların yardımına koşuyor. İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri’ne bağlı ekipler, Komuta Merkezlerinden aldıkları ihbar üzerine kent merkezinde 4.21 dakikada, kırsalda 12.20 dakika olmak üzere kent genelinde 7.42 dakikada olaylara ulaşıyor. 

Vatandaşlara en iyi hizmeti vermek için dur durak bilmeden çalışan ekipler, 112 Acil Çağrı Merkezi’nin gereksiz yere aranması ve meşgul edilmesinden ise dert yanıyor. Kendilerine ihbar edilen olayların neredeyse yarısının asılsız çıktığını kaydeden ekipler, sıra dışı yöntemlerle kendilerini arayıp meşgul eden şahısları savcılığa bildirerek yasal işlemin başlatılmasını sağlıyor. Ayrıca ekipler, trafikte ambulanslara yol verilmesi konusunda vatandaşları uyardı. 

“1 milyon 226 bin çağrıdan yüzde 43’ü gereksiz” 

 İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Burak Altan, Komuta Kontrol Merkezine gelen çağrıların neredeyse yarısının asılsız oluğunu ve insan hayatının önemi açısından vatandaşların buna dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Komuta Kontrol Merkezine 2018 yılında 263 bin çağrı geldi. Acil Çağrı Merkezi’ne (AÇM) ise toplamda 1 milyon 226 bin çağrı gelmişti. Bunların yüzde 43’ü gereksiz çağrılardan oluşmakta. 2018 yılında Komuta Kontrol Merkezi’nin reaksiyon süresi 98,42 saniye, istasyondan çıkış süresi 45 saniyeydi. İnsan hayatını kurtarma anlamında saniyelerin çok önemli olduğunu düşünürsek gereksiz çağrıların mutlaka azaltılması gerekiyor. Bu yüzden vatandaşlarımızdan daha duyarlı olmalarını ve bu konuda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz” diye konuştu. 

“Sevgilimden ayrıldım diye arıyorlar”

Nöbetlerin yoğun geçtiğini ve günde yaklaşık 250 ambulans çıkışının olduğunu dile getiren Komuta Kontrol Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Deniz Yatağan ise, asılsız ihbarların çokluğuna dikkat çekerek, “Çok yoğun geçiyor nöbetlerimiz. Günde ortalama 200-250 ambulans çıkışımız oluyor. Ayda ortalama 7 bin civarında vakamız oluyor. Bunların içinde hem acil hem nakil vakalarımız var. ‘Kız arkadaşımdan, sevgilimden ayrıldım’, ‘Ayrıldık, göğsüm ağrıyor’, ‘Arkadaşım beni aradı, intihar edecek’ gibi çağrılar geliyor. Bunların çoğu asılsız çıkıyor tabi. Böyle durumlarda biz vakayı inceleyip savcılığa bildiriyoruz. Artık cezası olduğu için biraz azaldı eskiden daha fazlaydı” dedi.  İHA

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi